Băncile se pot lăuda cu rezultate mult mai bune decât lunile trecute

Băncile se pot lăuda cu rezultate mult mai bune decât lunile trecute

Într-unul din numerele trecute ale ziarului nostru vă informam că persoanele fizice şi juridice din Arad aveau datorii uriaşe la bănci şi Finanţe. Conform unui raport întocmit de BNR, cu privire la comportamentul financiar al românilor în profil teritorial, la sfârşitul lunii iunie, valoarea creditelor restante la bănci a scăzut în mod substanţial. Potrivit unei analize realizate de zf.ro, arădenii se află pe locul a doilea în ţară în topul debitorilor care şi-au plătit datoriile restante. Dacă cea mai mare scădere s-a înregistrat în judeţul Argeş, unde restanţele s-au diminuat cu 15,7%, la Arad creditele restante au scăzut cu 15%, iar în Alba, cu 12,9%.

Dacă în luna mai, valoarea creditelor restante în lei ale arădenilor totalizau 243,9 milioane, o lună mai târziu s-a ajuns la 205,9 milioane. O scădere, e adevărat nu la fel de consistentă s-a înregistrat şi la restanţele la creditele luate în valută. În mai, contravaloarea în lei a acestor restanţe ajungea la 264,8 milioane, iar în iunie a ajuns la 251,6 milioane.

La sfârşitul lunii mai, datoriile locuitorilor judeţului şi a firmelor care-şi desfăşoară activitatea aici au ajuns la peste jumătate de miliard de lei la bănci şi la Finanţe. În ceea ce priveşte bugetul general consolidat al statului, la 31 martie 2014,  primele zece mari societăţi datornice aveau de plătit 22.347.246 de lei. Asta, în ciuda măsurilor de executare silită luate de inspectorii Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice.

Leii sunt pentru consum, valuta este pentru locuinţe

De menţionat că în iunie valoarea creditelor curente în lei luate de arădeni a ajuns la 1.108,8 milioane de lei, agenţii economici şi populaţia situându-se pe poziţii sensibil egale. Astfel, firmele aveau luate împrumuturi de 684,1 milioane, iar populaţia, de 622,9 milioane. Din creditele luate de populaţie,  cele mai mari sume s-au îndreptat spre consum – 420,1 milioane, în timp ce spre achiziţia de locuinţe s-au îndreptat doar 81,6 milioane. Creditele curente luate în valută au ajuns la contravaloarea a 1.465,4 milioane de lei, la acest capitol agenţii economici fiind depăşiţi de persoanele fizice. Dacă firmele s-au împrumutat cu 825,3 milioane de lei,  populaţia a luat din diverse bănci nu mai puţin de 888,4 milioane. De data aceasta însă creditele pentru consum au fost depăşite de cele pentru  achiziţionarea de locuinţe. Astfel, pentru consum s-au luat împrumuturi de 386 milioane de lei, iar pentru locuinţe de 484,2 milioane de lei.

Rapoartele întocmite de BNR cu privire la comportamentul financiar al populaţiei foloseşte date bazate pe informaţiile furnizate de bănci persoane juridice române, de sucursalele băncilor străine în România, de băncile de economisire şi creditare în domeniul locativ şi de Banca Centrală Cooperatistă CREDITCOOP. Creditele şi depozitele în valută sunt exprimate în lei, la cursul de schimb anunţat de BNR în ultima zi lucrătoare a lunii.

Recomandările redacției