Femeile supuse agresiunilor sexuale au fost examinate de legişti

Femeile supuse agresiunilor sexuale au fost examinate de legişti

Conform raportului pe 2013 cu privire la activitatea reţelei de medicină legală, medicii arădeni au avut o activitate intensă anul anul trecut. Doar în ceea ce priveşte agresiunile, au fost realizate aproape o mie de constatări. De asemenea, în cazul victimelor accidentelor rutiere au fost realizate peste 200 de examinări. Un loc important în activitatea Serviciului de Medicină Legală Arad a fost reprezentată de examinarea femeilor care au fost supuse agresiunilor sexuale. În raport se precizează că în 2013 au fost realizate nu mai puţin de 50 de astfel de constatări medico-legale, dar şi 12 examinări genitale. Trebuie spus că în ceea ce priveşte constatările făcute în cazul agresiunilor sexuale, Aradul se află pe un loc fruntaş în ţară, însă cu mult în urma judeţului Dolj, judeţ „clasat” pe prima treaptă a podiumului, cu 107 astfel de examinări.

Au mai fost realizate expertize cu privire la amânarea executării unor pedepse, toate cele 14 constatări soldându-se cu refuzul de a propune o astfel de măsură.

Agresiunile au fost în top

În raportul întocmit la nivel naţional se arată că în 2013 au fost efectuate 102.486 constatări, expertize şi noi expertize medico-legale, incluzând expertize antropologice, expertize de stabilire a filiaţiei şi expertize de calcul retroactiv a a alcoolemiei, fie la solicitarea autorităţilor judiciare, fie de către diverse persoane fizice. „La acestea se adaugă 1.481 evaluări efectuate de Comisiile de Avizare şi Control al Actelor Medico-Legale şi 250 de expertize analizate în cadrul Comisiei Superioare Medico-Legale, ajungându-se la un total de 103.486. În ordinea frecvenţei, expertizele medico-legale au fost solicitate pentru: evaluarea gravitaţii leziunilor corporale produse ca urmare a unei agresiuni 61,7%; evaluarea gravitaţii leziunilor corporale produse prin accidente de circulaţie 12% din cazuri; expertize psihiatrice 15,7%; expertize pentru amânarea/întreruperea pedepsei pentru motive medicale 1%; expertize genitale agresiuni sexuale 1,6%; examinări genitale pentru constatarea stării de virginitate 1,8%; alte expertize 4%”, se arată în raport.

Recomandările redacției