MorgensternMaia Morgenstern şi Valentin Roşca au urcat miercuri seara pe scena Teatrului de Vară Ethos în aplauzele asurzitoare ale publicului. Spectacolul celor doi a fost un dublu-recital de poezie şi dans.

Rolul principal l-a avut faimoasa actriţă, care a recitat o serie de poezii umoristice scrise de Isaac Lazarovici, cunoscut mai bine după pseudonimul Ion Pribeagu.  Poetul însuşi a fost unul dintre „personajele” jucate de Morgenstern, deoarece poeziile acestuia au fost de multe ori oglinzi ale sufletului său. Versatilitatea actriţei a fost însă dovedită de celelalte personaje cărora le-a dat viaţă, de la locotenţi până la „Tanţa Lola”, cea care pentru 100 lei, te lasă să… „socializezi cu ea.”

Valentin Roşca, prim-solistul Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”, a fost şi coreograful spectacolului. Rolurile sale, uneori de dansator pentru a introduce o nouă poezie, alteori de personaj secundar, au fost ca o extensie a marii actriţe. Deşi nu a scos nici un cuvânt, acesta a reuşit să se facă auzit prin dans. Momentul preferat al publicului a fost samba dansată în mijlocul audienţei, cu sau fără voia „partenerilor” de dans ai balerinului.

Publicul arădean nu s-a arătat doar receptiv spectacolului, ci de-a dreptul sedus de el. La sfârşit, aplauzele nu mai conteneau, iar râsetele le-au adus unora lacrimi în ochi.

Însă recitalul nu a fost gândit doar pentru a le stârni hohote de râs spectatorilor, ci şi pentru a-i face să se gândească la moravurile vremii. Deşi poeziile au fost scrise acus mai bine de 50 de ani, subiectele lor ne sunt bine cunoscute şi astăzi. În fond, cine nu s-a lovit măcar o dată în viaţă de femeia care jură că e cinstită cu degetele încrucişate la spate sau de soţia geloasă care îşi urmăreşte peste tot bărbatul şi vede umbre unde nu bate soarele?

Daiana Dămăcuş

Recomandările redacției