greffnerO veste tristă a străbătut fotbalul arădean: în Germania, unde era stabilit de câțiva ani buni, s-a stins Otto Greffner, unul din pionierii fotbalului din Şiria.
Născut în comuna ce l-a dat și pe marele Ioan Slavici, pe data de 5 noiembrie 1927, Otto a fost fiul lui Gheorghe Greffner, liderul echipei din Şiria, între anii 1920-1930. Aici avea să înceapă și el fotbalul, trecând, pentru doi ani, la juniorii UTA-ei. O bucurie enormă a avut-o în studenție, când, la Cluj, era echipier al Universității, pe care o antrena legendarul Iuliu Baratky, marele și charismaticul fotbalist al anilor interbelici.
S-a întors acasă după terminarea studiilor și a jucat pentru Șiria până în 1964. După, vreme de 17 ani, a devenit antrenorul Șirianei. Pe linie profesională, a fost numit doctor în istorie. Printre ele s-a distins Monografia Șiriei, în paginile căreia istoria fotbalului local conține mărturii extraordinare. Pentru toate, șirienii i-au mulțumit cum nu se putea mai frumos: în august 2011, arena de fotbal de la poalele cetății a primit o înfățișare nouă și, mai ales, numele lui Otto Greffner. „Eu mă simt onorat prin faptul că stadionul din  Şiria îmi poartă numele. Sunt profund emoţionat şi vreau să vă mulţumesc tuturor pentru această distincţie”, mărturisea atunci.
Ultimii ani i-a petrecut în Germania, dar fără a pierde contactul cu Șiria. În luna februarie a acestui an, a ajutat direct la o reconstituire de preț, un gol marcat de fotbalistul șirian Gabi Varga în poarta lui Gheorghe Lăzăreanu, goalkeeperul de odinioară al Naționalei României. A oferit atunci câteva detalii prețioase de departe, prin telefon. „Am fost și eu prezent la jocul de fotbal desfășurat pe terenul din Șiria, în vara anului 1948, cu formatia A.S. Armata – Arad. Golul marcat de prietenul meu Varga Gabi în poarta renumitului portar al Naționalei României, Lăzăreanu (n.r. mutat disciplinar la Arad după ce încercase să fugă din țară), a fost o frumoasă amintire a tinereții”, transmitea la început de martie…
Va fi înmormântat în Șiria-i dragă. Dumnezeu să-l odihnească-n pace!

Recomandările redacției