Folcloristul Ioan T. Florea şi soţia sa Ileana au lăsat moştenire localităţii Covăsînţ casa în care locuiau, împreună cu o serie întreagă de obiecte şi documente, pe care le-au dobândit de-a lungul vieţii.

În semn de recunoştinţă pentru această moştenire, casa a fost transformată în muzeu care se doreşte a fi o atracţie a Podgoriei Aradului.

Casa Memorială „Ioan T. Florea”

 Casa Memorială „Ioan T. Florea” a fost deschisă în casa soţilor Ioan şi Ileana Florea din Covăsînţ.

Interioarele păstrează atmosfera unei case de intelectuali din Podogoria Aradului, nelipsite fiind mobilierul original, pianul şi instrumentele muzicale, dar şi numeroase fotografii, ce spun povestea familiei de aproape un secol.

În expoziţie se află obiecte personale ale soţilor Florea, dar şi obiecte care vorbesc despre munca lor, în primul rând, cadre didactice dedicate şi cercetători pasionaţi: diplome, distincţii, fotografii de la diverse conferinţe şi concursuri. Un segment important al expoziţiei surprinde munca de teren a folcloristului Ioan T. Florea, iar caietele de însemnări, fişele şi fotografiile vorbesc despre pasiunea şi dragostea sa pentru folclorul românesc.

„Corespondenţa cu etnomuzicologii Ioan Brăiloiu, Ovidiu Bârlea, Tiberiu Brediceanu, Caius Lepa şi Marcel Cellier, cu Emil Monţia şi Sabin Drăgoi, compozitori, cu intrepreţii de muzică populară Petrică Paşca, Dumitru Fărcaş, Gheorghe Zamfir, stă drept mărturie pentru respectul şi aprecierea de care s-a bucurat în lume cercetătorul şi folcloristul din Covăsânţ”, a precizat Adelina Stoenescu, purtător de cuvânt a Complexului Muzeal Arad.

Povestea unei familii de intelectuali din Podgoria Aradului

 Ioan T. Florea (1920-2001) a fost învăţător în Covăsînţ în perioada 1942-1949, pentru ca mai apoi să fie numit director de şcoală în localitate, perioadă în care a fost numit şi asistent la Institutul de Folclor din Bucureşti.

Absolvent al Conservatorului de muzică “Ciprian Porumbescu”, Ioan T. Florea a activat ca folclorist la Filarmonica de Stat din Arad între anii 1954-1982.

A făcut sute de înregistrări cu tarafurile existente în zonă, înregistrări care sunt depuse în arhiva Institutului de Folclor din București.

În cadrul instituției muzicale arădene Ioan T. Florea a valorificat culegerile făcute în tinerețe, dar și cele pe care le-a făcut în diferite zone ale Transilvaniei: Podgoria Aradului, Câmpia Aradului, Zona Munților Apuseni, judeţele Hunedoara, Sălaj, Bihor.

A publicat numeroase articole despre folclorul muzical, a ținut conferințe, concerte, lecții cu tematică folclorică, a participat la simpozioane sau sesiuni științifice, organizate de prestigioase instituții de cercetare sau ale Universităților din Timișoara, Cluj și Iași.

A scris cărți, în care sunt incluse o parte din cercetările asupra melodiei de joc. În 1983 au apărut volumele “Folclorul muzical din județul Arad” cu 500 de melodii de joc, “Culegere de Folclor Muzical”, iar în 1998 volumul “Scrieri etnomuzicologice”. Împreună cu orchestra “Rapsozii Zărandului” din Arad a făcut mai multe înregistrări pentru Radio-TV.

Ileana Florea (1943-2012), absolventă a Universităţii din Timişoara, a fost profesoară de limba şi literatura română şi muzeograf la Muzeul Memorial Ioan Slavici şi Emil Monţia din Şiria, timp de peste 40 de ani, fiind sufletul muzeului şirian.

 Deschiderea muzeului

 În cadrul Festivalului de folclor „Ioan T. Florea”, desfăşurat în luna iunie în comuna Covăsânţ, a fost inaugurat noul muzeu din casa soţilor Florea.

Muzeul se poate vizita la cerere, programările putând fi făcute la numărul de telefon 0257 385 388 (Mariana Ţuna).

 

Recomandările redacției