OLYMPUS DIGITAL CAMERAO poveste desprinsă parcă din filme americane vechi şi noi se petrece la Lipova, în Şoimoş: tir cu armă letală ziua-n amiaza mare în mijlocul drumului, ameninţări cu bătaia, bătăi cu bătăuşi năimiţi de pe-aiurea, plângeri la poliţie, poliţie care vine prea târziu, plângeri penale şi ameninţări cu moartea. Cam acestea ar fi „axele de forţă” ale poveştii pe care ne-au depănat-o cu glasuri reţinute doi dintre „eroii” poveştii pe care-o relatăm mai jos, poveste în care „starurile” sunt membrii familiei Dănilă din Şoimoş, respectiv Petru Dănilă (tatăl), şi Diadem Dănilă (fiul), deţinători legali de arme de foc (de vânătoare). În povestea asta, Diadem este „vârful de lance”, iar tatăl este un fel de „libero” sau, în termeni futbolistici, „fundaş de acoperire”,

Ca orice poveste, şi aceasta are o zi anume în care începe: duminică, 3 august. Conform celor spuse de Daniel Monda, unul dintre eroii fără voie ai poveştii, câinele său de turmă a scăpat din lanţ şi-a ieşit în drum, motiv tocmai bun pentru Diadem Dănilă să pună mâna pe puşcă, să iasă pe poartă şi să-i curme viaţa patrupedului cu trei focuri de armă, martoră la întâmplare fiind o femeie din sat care se afla-n drum, la 60-70 de metri distanţă. „Câinele a scăpat singur din legătură, că era legat, şi-a ieşit pe drum. Diadem a ieşit cu arma afară din curte şi l-a împuşcat. Pe câine nu l-am mai găsit, fiindcă l-a luat în maşină şi l-a dus de-acolo. A doua zi, luni, am mers cu femeia care era martoră şi cu Bogdan Vlai, care este paznic de vânătoare, şi am depus plângere la poliţie, la serviciul arme şi muniţii. În aceeaşi zi, seara, când mergeam la serviciu cu bicicleta, Diadem a vrut să mă lovească cu jeepul, sau măcar s-a prefăcut că vrea să mă lovească. De-atunci, Diadem îmi tot face necazuri. Miercuri seara, Diadem a venit la mine la serviciu şi m-a ameninţat că mă omoară dacă nu-mi retrag plângerea. Am înregistrat convorbirea cu telefonul mobil (înregistrare care se află şi-n posesia redacţiei – n. n). Am apelat la poliţia Lipova prima dată prin apel de urgenţă 112, dar n-a venit nimeni. Când am apelat a doua oară şi s-au prezentat poliţiştii, au spus că cei de la serviciul 112 nu i-au anunţat de primul meu apel. La celelalte apeluri, poliţiştii din Lipova îmi spun că de ce depun eu plângere de fiecare dată când mă ameninţă Diadem. Până acum n-am avut nici un fel de probleme cu Diadem şi cu familia lui, dar au avut alţii. Acum am şi eu. Aici ei fac legea, fiindcă sunt mână în mână cu poliţiştii”, a spus Daniel Monda, omul căruia i-a fost împuşcat câinele fără nici un motiv, în crucea zile, în mijlocul drumului şi-n mijlocul satului, cu focuri de armă ca-n Vestul sălbatic din vechea Lume Nouă.

Bogdan Vlai, paznic de vânătoare şi prieten cu Daniel Monda, a intrat în vederile lui Diadem Dănilă pentru motivul simplu că şi-a însoţit prietenul în depunerea plângerii pentru împuşcarea câinelui. Până acum, el este cel mai păgubit: s-a ales cu ameninţări, cu o bătaie zdravănă, cu un certificat medico-legal şi cu alte ameninţări. „După împuşcarea câinelui şi depunerea plângerii, a venit Diadem la magazinul la care mă aflam la un suc. M-a ameninţat în toate felurile, ba chiar a scos un levier din maşină ca să mă lovească, dar n-a făcut-o. El a plecat, iar eu am sunat la poliţie şi-am reclamat ameninţările; n-a venit nimeni. A revenit însă Diadem după vreo 30 de minute, însoţit de un bătăuş din Ghioroc pe care-l cheamă Paul Saga, şi m-au bătut şi cu pumnii, şi cu picioarele. Am reclamat iarăşi la poliţie, dar poliţiştii n-au vrut să le ia declaraţii bătăuşilor. Am fost la medicină legală, mi-am scos certificat medico-legal şi am depus plângere penală la Parchetul Lipova. Departe de-ai fi frică, Diadem mi-a spus că-i dă 500 de euro lui Saga să mă mai bată. Miercuri seară l-a ameninţat cu moartea pe Monda. Nu le e frică de nimic şi de nimeni, fiindcă toţi sunt pe mână cu ei”, a spus Bogdan Vlai.

Din înregistrarea aflată şi în posesia redacţiei rezultă limpede, printre multe altele, că unul dintre cei doi Dănilă îi explică lui Monda, tot printre altele, c-ar fi foarte bine dacă şi-ar retrage plângerea; altfel, el va ieşi basma curată din povestea asta cu 50.000 de euro, fiindcă justiţia în România nu există

Inspectoratul Judeţean de Poliţie Arad a confirmat existenţa plângerii la Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase şi ridicarea a două arme de la familia Dănilă. „La serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase al Inspectoratului de Poliţie Judeţean s-a depus o plângere în urma căreia au fost ridicate ieri două arme de vânătoare, în vederea continuării cercetărilor”, a declarat Ovidiu Liber, purtător de cuvânt al instituţiei.

Cu toate eforturile depuse, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Lipova nu a putut fi găsit pentru a confirma sau infirma depunerea plângerilor penale împotriva „westmanilor” din Şoimoş. Povestea se petrece-n vestul României, un vest în care, iată, „westmanii” nu mai călăresc bidivii înşeuaţi şi înspumaţi, ci herghelii-putere cu alură de Jeep, nu mânuiesc pistoale Colt ci carabine de vânătoare, nu dau la cap cu ghioage de salcâm sau de prun ci cu leviere de oţel-carbon din cel mai fin, dar nu se-arată la orizont nici un şerif cu steaua-n piept şi cu puşcociu-n braţe, nici dacă suni la 112 (clopotul de urgenţă din Vestul Sălbatic şi Sălbăticit de tot).

  • maramuresanu spune:

    Ce cauta potaia pe drum,fara lat sau botnita?Daca a scapat, sa fie tras la raspundere stapanul nu cel care a scapat oamenii de gura javrei! In plus,sa-i plateasca si cartusele trase in potaie binefacatorului!

    • NORMALUU, NU KOKOSU SAU KURKA spune:

      PUTEA SA TRAGA CU ‘GLOANTE’ DE CAUCIUC ETC, NU SA IL OMOARE , IAR LA A DOUA ‘SCAPARE DIN LATU/LANTUL CE ERA LEGAT” , PLINGERE ETC

  • Iohannis spune:

    Prea multe ambitii si prostesti pe deasupra. Puteau sa se inteleaga pentru a evita necazurile. Daca ar fi avut macar unu dintre ei mai mult discernamant nu s-ar fi ajuns aici. Din pacate vor suferi si apartinatorii.

  • Petenciar spune:

    Sa va mance soda caustica de labagii . La puscarie cu totii , la spart de rozete , muiele dracului

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției