Monumente 1 Monumente 2Palate, sinagogi, biserici, fortă­rețe și statui – acestea sunt principalele obiective turistice ale unui oraș bogat în istorie. Aradul le are pe toate. Un alt lucru pe care un oraș istoric îl are din plin sunt turiștii. Aradul… mai puțin. Însă o organizație de turism alcătuită din voluntari a hotărât să schimbe acest lucru.
Arad Free Tours a anunțat în urmă cu aproape o lună că și-a propus să întocmească o listă cu cele mai frumoase 10 monumente ale Aradului. Mario Csipai, fondatorul organizației, declara: „Noi organizăm tururi gratuite prin Arad pentru turiști, în special pentru cei străini. Am zis că ar fi bine să scoatem în evidență monumen­tele orașului, așa că am făcut o listă de 30 de monumente. Sco­pul nostru este să promovăm cele 10 monumente și să atra­gem mai mulți turiști.”
Cei care alcătuiesc topul nu sunt oameni puși undeva sus, ci cei care locuiesc în Arad sau vin aici în vizi­tă. Altfel spus, locuitorii și turiștii orașului. Pentru a contribui la lista finală, tot ceea ce trebuie aceștia să facă este să acceseze blog-ul organizației și să voteze.
Deși topul nu este finalizat, câte­va monumente au început deja să se arate favorite. Timp de săptămâni, Palatul Primăriei și Cetatea Aradului și-au împărțit primul loc, schimbându-și poziția între ele aproape zilnic. Până la urmă, au ajuns la un blocaj: amândouă au 117 voturi, deci amândouă conduc cu 57%. Dar care e mai reprezentativ pentru Arad?
Palatul Administrativ, zis și al Primăriei, a fost construit la sfârșitul secolului XVIII. A fost proiectat de o echipă de 17 arhitecți condusă de Francisc Pekar. Orologiul din vârful turnului a fost adus din Elveția și anunță ora pentru arădeni de aproape două secole. Inițial, ora fixă era marcată de sunetul unui clopot, dar odată cu intrarea Româ­niei în Uniunea Europeană, acesta a fost înlocuit de imnul Europei, „Oda Bucuriei.”
Cetatea Aradului este mai ve­che cu un secol decât Palatul Primăriei și a fost construită la ordinul împărătesei Maria Tereza. Are forma unei stele cu șase colțuri, motiv pentru care este una dintre cele mai frumoase cetăți din România. Scopul său original este însă mult mai sumbru. Cetatea a fost folosită de către Imperiul Austro-Ungar drept închisoare militară până în anul 1918. Este, de asemenea, locul unde au fost închiși Horia, Cloșca și Crișan.
Momentan, celelalte monumen­te aflate pe primele zece locuri nu se apropie de popularitatea Pri­măriei sau a Cetății, însă nu în­seamnă că sunt mai puțin valoroa­se. Pe locul trei se află Palatul Cultural, urmat de Teatrul de Stat și de Bise­rica Catolică Sfântul Anton de Padova. A doua parte a clasamentului este condusă de Biserica Roșie, apoi urmează Gara Centrală, Turnul de Apă și Parcul Reconcilierii. Pe ultimul loc se află Cole­giul Național „Moise Nicoară.”
Daiana Dămăcuș

Recomandările redacției