Pornit de la iniţiativa unui grup de bocsigani ce au ajuns să fie şomeri (cu studii) ai defunctei Fabrici de Cherestea din Bocsig, „Balul Şomerilor“ de la Bocsig a ajuns la a XV-a ediţie. Inițiatorii lui au dorit „atunci“ să facă… haz de necaz – dar cu un strop de optimism, totuși, de acest gen de situații dar și să atragă atenția asupra circumstanțelor în care „în perioada  1996-2000 prolifica Fabrică de Cherestea a ajuns să dispară“.
Apreciat mai ales de cei care au trecut prin astfel de momente dar şi de ceilalţi localnici, tocmai datorită simplităţii sale precum şi a caracterului său original şi strict local, acest „bal“ a ajuns să fie în ultimii ani pe lângă o ocazie neoficială de întâlnire a șomerilor și una de informare vizavi de unele oportunități mai neștiute de a găsi un loc de muncă în zonele învecinate ori… aiurea, în Europa.
Și anul acesta „Balul Şomerilor“ va fi găzduit de parcul din Bocsig Cartier și va începe în jurul orei 20 a zilei de joi, 14 august.
După cum ne mărturirea primarul Florin Ciul, unul dintre iniţiatori – el însuși fost șomer al Fabricii de Cherestea dar şi cel care mai apoi s-a înhămat la efortul de a organiza anual acțiunea – balul a avut succes prin ineditul lui dar și pentru că „printre şomeri umblă vorba că «balul» – respectiv întâlnirea cu alții care au trecut deja prin asta – le-a adus noroc prin faptul că nu s-au simţit singuri atunci când au avut nevoie de sprijin mai ales moral și au putut face un pic de haz de necazul pierderii locului de muncă“.
Deși la a cincisprezecea ediție, „balul“ este mai actual ca oricând și pentru că în locul fostei Fabrici de Cherestea în zonă n-a mai apărut o investiție de o anvergură atât de mare – „fabrica a avut la un moment dat și două mii de angajați“, aprecia viceprimarul Nicolae Bătrâna – iar localnicii „cartierului“ apărut datorită ei au fost puși în situația de se descurca pe cont propriu.
(F.B.)

Recomandările redacției