Sepreus 1 Sepreus 2 Sepreus 3 Sepreus 4 Sepreus 5 Sepreus 6La sfârşitul săptămânii trecute şepreuşenii au sărbătorit, cu mic, cu mare, zilele localităţii. Data nu a fost aleasă întâmplător, ci are în vedere un moment istoric prin care localitatea Şepreuş a fost declarată, oficial, „Localitate – martir în lupta anticomunistă”. Este vorba despre acel început de august al anului 1949, când întreaga localitate se ridică la rebeliune împotriva comunismului.
Cinci săteni sunt împuşcaţi fără nicio judecată de către autorităţi chiar pe platoul din faţa primăriei, iar alte zeci sunt întemniţaţi, deportaţi în Bărăgan sau se trezesc cu toată averea confiscată. În memoria lor, primarul Simion Incicău şi Consiliul Local Şepreuş – cu largul concurs al Consiliului Judeţean şi al Centrului Cultural Judeţean Arad – au ridicat o troiţă-monument pe platoul din faţa Primăriei – platou care a primit numele de „Piaţa Rebeliunii” în prezenţa preşedintelui României Traian Băsescu – precum şi un bust dedicat memorandistului Mihai Veliciu, originar din această localitate.
Ambele monumente au fost realizate de către cunoscutul sculptor prof. Mihai Păcurar, cel care a realizat şi placa de localitate-martir, dezvelită de către deputaţii Claudia Boghicevici şi Mihăiţă Calimente duminica trecută. Revenind la Zilele Şepreuşului, sărbătoarea a început în după-amiaza zilei de sâmbătă când – după cum ne informează primarul comunei, prof. Simion Incicău – „a fost deschisă seria manifestărilor printr-o slujbă religioasă săvârşită de către părintele paroh Florin Borca. La această ediţie cu numărul şapte am venit şi cu o surpriză pentru locuitorii comunei noastre, în sensul că tot programul artistic a fost filmat de către cunoscutul post de televiziune „Hora TV”. Mai mult, maestrul Vasile Coca a venit şi cu o serie de invitaţi speciali, cunoscuţi interpreţi de muzică populară din Transilvania, care i-au delectat efectiv pe harnicii noştri gospodari. Nici noi nu am stat cu mâinile în sân şi am reuşit să încropim, din sponsorizări, vreo cinci sute de milioane de lei vechi, pentru a putea face faţă cheltuielilor.”
Pe scena amenajată lângă terenul de fotbal din localitate au urcat ansambluri folclorice din Şepreuş, Apateu, Şicula, Sintea Mare şi Grăniceri, alături de interpreţii Vasile Coca, Ionică Arde­lean, Aurel Ungur, Simona Cos­tin, Cornel de la Chişcău, Ionuţ Mate şi alţii.
Cea de-a doua zi, de duminică, a început cu slujba religioasă, după care s-a ridicat un parastas de pomenire a eroilor martiri din 1949. După săvârşirea slujbei de pomenire a eroilor, a urmat dezvelirea plăcii de localitate-martir în lupta împotriva comunismului, cinste care le-a revenit deputaţilor Uniunii Creştin Liberale Claudia Boghicevici şi Mihăiţă Calimente.
După alocuţiunea primarului Simion Incicău, care a prezentat un scurt istoric al evenimen­telor, doamna deputat Claudia Boghicevici a prezentat iniţi­ativa parlamentarilor arădeni care au contribuit nemijlocit la declararea Şepreuşului ca lo­calitate-martir în lupta împotriva comu­­nismului, printre care şi ex-deputatul Iustin Cionca.
Recitalul de cântece patriotice susţinut de către cântăreţul Ionuţ Langa i-a înflăcărat pe şepreuşenii adunaţi cu sutele, după care a urmat o seară de neuitat în compania umoristului Radu Moş şi a interpreţilor Lena Miclăuş, Mile Povan etc. „A ur­mat şi un foc de artificii – ne-a declarat viceprimarul comunei Ioan Pintean – iar locuitorii comunei noastre şi invitaţii lor s-au delectat două zile de neuitat în compania unor artişti de mare valoare.”

Recomandările redacției