canicula paginaDate fiind avertizările meteorologilor şi avertizarea „cod galben” de temperaturi caniculare, Direcţia de sănătate publică a judeţului Arad recomandă cu insistenţă ca, pentru a se preveni incidente cu grad ridicat de disconfort sau chiar grave, în perioada cu temperaturi caniculare să se consume zilnic între 1,5 şi 2 litri de lichide, un pahar de apă (ori echivalent), la fiecare 15-20 de minute, chiar şi fără apariţia senzaţiei de sete. „Apa ideală de consum ar trebui să fie necarbogazoasă, bogată în calciu si magneziu, dar săracă în sodiu, cloruri şi sulfaţi. Pentru persoanele care suferă de afecţiuni cardio-vasculare este contraindicat consumul regulat de apă mi­nerală carbogazoasă cu conţinut ridicat de sodium. Este contraindicat consumul regulat de apa mine­rală carbogazoasă pentru persoa­- nele care suferă de boli ale rinichi­lor. Este interzis consumul de apă de la izvoare şi fântâni pentru care nu s-a făcut o analiză a calităţii apei şi nu există buletin chimic şi aviz favorabil de consum”, avertizează dr. Laura Nicolescu, director executiv al DSPJ Arad.
Instituţia recomandă să nu se consume alcool, deoarece favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii; să se evite băuturile cu conţinut ridicat de cofeină sau de zahăr, deoarece sunt diuretice; să se consume cât mai multe fructe şi legume proaspete, acestea conţinând o mare cantitate de apă. Specialiştii confirmă că o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.
Pentru a preveni efectele nefaste ale căldurii asupra copiilor, DSPJ Arad reaminteşte că acestora trebuie să li se asigure un ambient normal, ferit de căldură şi umiditate excesive şi de curenţi de aer, nu trebuie să li se introducă alimente noi în alimentaţie şi este obligatorie o hidratare corespunzătoare. Copiii trebuie îmbrăcaţi lejer, cu hăinuţe din materiale textile vegetale comode; scoaterea la plimbare se va face în afara perioadelor caniculare, obligatoriu cu capul acoperit; ori de câte ori solicită lichide, li se va da apă plată sau apă cu proprietăţi or­ga­noleptice corespunzătoare, ceai foarte slab îndulcit, fructele proaspete şi foarte bine spălate.
În cazul sugarilor, mama trebuie să alăpteze ori de câte ori sugarul solicită, mamele trebuind să se hidrateze ele însele corespunzător.
Pentru protejarea persoanelor vârstnice este necesar să se creeze un ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului, o hidratare corespunzătoare, o alimentaţie în care să predomine legumele şi fructele proaspete şi alimente proaspete.
Trebuie să se evite consumul alimentelor uşor perisabile şi este interzis cu desăvârşire consumul de alcool şi cafea.
Se va evita circulaţia; dacă este absolut necesar, se va folosi îmbră­că­minte uşoară, din materiale vegetale, precum şi o pălăriuţă de protecţie pe cap.
Persoanele cu afecţiuni îşi vor continua tratamentul conform indicaţiilor medicului sau vor consulta medicul în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente.
DSPJ Arad le reaminteşte angajatorilor că în perioade de temperaturi cani­culare au obligaţia de-a lua măsurile ne­cesare pentru ameliorarea condiţiilor de muncă: să reducă intensitatea şi ritmului acti­vităţilor fizice, să asigurare ventilaţia corespunzătoare a locurilor de muncă, să alterneze efortului dinamic cu cel static şi perioadele de lucru cu cele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer, să asigure echipament individual de protecţie şi câte 2-4 litri de apă minerală pe schimb fiecărui angajat.
Ca reprezentantă în teritoriu a Guvernului, Instituţia Prefectului a făcut câteva precizări despre măsurile care trebuie puse în practică pentru combaterea potenţialelor efecte negative ale caniculei. Cosmin Pribac, prefectul judeţului Arad, a dispus ca la nivelul comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă să se instituie serviciul de permanenţă, astfel încât situaţia din teritoriu să fie monitorizată per­manent. „Este important să ne asigurăm că furnizarea utilităţilor către populaţie nu va fi întreruptă, iar pentru aceasta trebuie ca echi­pele operative să fie pre­gătite de intervenţie în cazul producerii unor avarii. Recomand tuturor arădenilor să res­pecte indicaţiile făcute deja pu­blice de Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Arad privind protecţia faţă de temperaturile ridicate, cum ar fi: să evite deplasările care nu sunt necesare la orele amiezii, să se protejeze de razele soarelui, să consume mai multe lichide, fructe sau legume proaspete, să evite băuturile alcoolice sau alte tipuri de produse cu efect deshidratant”, a declarat prefectul Cosmin Pribac.
Prefectura a mai cerut primăriilor intensificarea acţiunilor de protecţie socială a persoanelor asistate social şi a celor fără adăpost şi a cerut Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad să verifice modul în care sunt aplicate măsurile specifice pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă în perioadele cu temperaturi extreme.

Recomandările redacției