tirg 3Obiecte decorate cu flori uscate, bijuterii sculptate în os, pahare cu pai din sticlă, bijuterii din coji de ouă, sunt doar câteva dintre obiectele prezentate la ediția din acest an a Târgul Estival din Arad, organizat în Piaţa Avram Iancu şi pe strada Meţianu.
Sute de arădeni, dar şi turişti străini, au vizitat, duminică, la orele amiezii, Târgul Estival, mulţi dintre ei oprindu-se să admire obiectele artizanale, dar şi obiectele din ceramică de Horezu şi porţelanurile de Târgu Mureş.
De asemenea, au fost admirate şi bijuteriile din piele şi bijuteriile sculptate în os şi în lemn.
Cei care au trecut prin târg au putut cumpăra și bijuterii şi icoane realizate și pictate pe coji de ouă, modele unicat, realizate de Persida Negruţi, din Târgu Mureş.
De asemenea, la târg se mai găsesc săpunuri medicinale, cum ar fi săpunul cu cărbune medicinal şi săpunul cu morcov şi miere pentru diferite afecţiuni ale tenului.
La Târgul Estival sunt expuse și comercializate obiecte din lemn de măslin, importate din Tunisia, dar şi litografii pe piatră şi lemn, repre­zen­tând, în mare parte, modele religioase.
La alte standuri de la târg sunt expuse picturi naive, realizate de artişti populari de la Hălmagiu, dar şi ceramică de Horezu şi opinci din piele realizate de un meşter popular din Bistriţa-Năsăud.
La Târgul Estival mai pot fi găsite antichităţi, picturi pe ceramică ori pe sticlă fuzionată, împletituri decorative din sfoară, produse hand-made, împletituri din nuiele şi răchită, articole de îmbrăcăminte din in topit şi câ­nepă, genţi şi alte obiecte din piele naturală, confecţionate manual.
Pietrele şi cristalele preţioase şi semipreţioase au atras, mulţi dintre vizitatorii târgului. La fel de căutate au fost și obiectele „sporul casei“, „copacul vieţii” și „rodul pământului“.
Cei care doresc să serveasă o gustare pot cumpăra langoşi tra­diţionali pe vatră cu sos de bulion, usturoi şi busuioc, plăcintă întinsă de Turnu, colaci secuieşti, produse de patiserie, îngheţată, şi răcoritoare.
Atelier în aer liber
Artiştii Cenacului „Ion Andreescu” din Arad sunt prezenţi şi la această ediţie a Târgului Estival, pe strada Meţianu, unde îşi expun lucrările, dar şi lucrează în cadrul unui atelier în aer liber.
Anul acesta, la târg au fost expuse, pe lângă picturi, şi tablouri rea­lizate din seminţe de Daniela Kovats. Membrii Foto Club Arad au expus fotografii realizate în cadrul atelie­- relor şi taberelor de fotografie.
Nemulţumiri printre expozanţi
Unii dintre expozanţi s-au arătat nemulţumiţi de locul ales de organizatori pentru acest târg, men­­­ţio­nând că, anul trecut, pe Bulevardul Revoluţiei, a fost un aflux mult mai mare de vizitatori. De asemenea, comercianţii au mai acuzat faptul că târgul este prost luminat, la lăsarea serii, în standurile special amenajate, funcţionând doar câte un bec, la lumina căruia marfa nu prea se vede. Nu în ultimul rând, expozanţii au acuzat lipsa unui program artistic mai diversificat, care să atragă oamenii în zona târgului. Târgul estival mai poate fi vizitat până în 25 august, zilnic, între orele 10.00-22.00.

Recomandările redacției