titluri

Mai multe persoane au fost distinse, vineri, „pentru merite profesionale remarcabile și pentru preocupările lor constante de promovare a imaginii Aradului“, în cadrul unel şedinţe festive a Consiliului Local Municipal Arad, convocată cu ocazia manifestărilor dedicate Zilelor Aradului.

Astfel, conform unei hotărâri a Consiliului Local Municipal Arad, a fost acordat post-mortem a titlul „Pro Urbe“ arhitectului Sandor Istvan, „pentru contribuţia deosebită la dezvoltarea urbanistică a municipiului Arad“.

„Sandor Istvan a decedat în anul 2013, de numele său legându-se numeroase proiecte precum Reabilitare faţade în Piaţa Avram Iancu, Restaurare Casa Hirschl şi Teatrul Vechi, Proiectare Catedrala Ortodoxă Caransebeş, studio Hist Urban – zona central Arad“, se menționează hotărâra CLM.

De asemenea, s-au acordat titluri de „Excelență“ pentru „merite profesionale remarcabile precum şi pentru preocupările constante de promovare a imaginii Aradului“ mai multor persoane care au activat sau activează în diverse domenii.

Astfel, titlul de „Excelență“ în domeniul „Artelor Vizuale” a fost primit de Ştefan Oroian (pictor, grafician, sculptor), iar în domeniul „Artă Fotografică” a fost primit profesorul Virgil Jireghie.

În domeniul „Sportiv“, titlul de „Excelenţă” a fost primit de profesorul Vadasz Erno, pentru rezultatele de excepţie în educaţia sportivă, şi de sportivul Adrian Jigău, pentru întreaga activitate sportivă în domeniul halterelor.

„Profesorul Vadasz Erno a creat o şcoală de baschet în Arad, iar pentru merite deosebite, în anul 1999, a fost decorat cu premiul «Floare de colţ» de Uniunea Cadrelor Didactice Maghiare din România. Adrian Jigău este, din anul 2003, maestru internaţional al sportului, iar în anul 2004 a fost decorat de preşedintele României cu Ordinul Sportiv Clasa I“, se arată în hotărârea CLM.

În domeniul „Educaţie”, a fost primit titlul de „Excelenţă” profesorul Mircea Potocean, co-autor a cinci culegeri de matematică, fost director al Colegiului Naţional „Moise Nicoară” şi fost inspector şcolar general adjunct.

În domeniul „Afacerilor”, titlul de „Excelență“ a fost acordat omului de afaceri Nicolae Blaga, „pentru întreaga activitate pentru munca asiduă şi investiţiile de succes realizate în Arad, care definesc şi impun standard înalte pentru industria locală a ospitalităţii“.

Au mai primit titluri de „Excelenţă“ Lars T. Gareberg, preot luteran din Suedia, pentru activităţi de caritate desfăşurate în municipiul Arad, şi Tiberiu Ţiganu, pentru literatură sportivă.

„Lars T. Gareberg a colaborat cu Biserica Ortodoxă din Sânicolaul Mic într-un proiect de profilaxie stomatologică pentru copii, a oferit materiale medicale pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, pentru Căminul de Bătrâni şi pentru centre pentru copii defavorizaţi. Prof. Tiberiu Ţiganu a fost vicepreşedinte al Federaţiei Române de Tenis, apoi al celei de Lupte, participând la organizarea Universiadei din 1981. Are 18 lucrări publicate în domeniul sportului şi turismului“, se menționează în proiectul de hotărâre.

Decernarea distincţiilor a fost făcută de primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă şi de viceprimarul Levente Bognar în prezenţa a numeroase persoane, consilieri locali, parlamentari şi invitaţi.

Recomandările redacției