iohanis expoToată partea de vest a țării, cel puțin din punct de vedere administrativ, s-a adunat vineri la Arad. Alături de primarul Aradului Gheorghe Falcă au fost de față și Nicolae Robu, primarul Timișoarei, Sorin Frunzăverde, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, mai toți primarii liberali și democrat-liberali din localitățile arădene, membri  și simpatizanți ai Alianței Creștin Liberale. La ora 17, 30, oamenii prezenți  Expo Arad fremătau de  nerăbdare. Era ora la care Klaus Iohannis, primar al Sibiului, dar și candidat al dreptei la alegerile prezidențiale din noiembrie, era așteptat de mai bine de 1500 de oameni. Minutele treceau, iar nerăbdarea publicului creștea. Ora 18 și un pic. Capetele se întorc înspre intrare.  Însoțit de primarul Falcă și de ceilalți responsabili ai Alianței Creștin Liberale, Klaus Iohannis intră cu un zâmbet larg. Calea până la prezidiu e foarte lungă. Pentru că toți vor să fie cât mai aproape de candidat. Să-l atingă, să-i zâmbească, să-i vorbească.  În fine, liberali și democrat-liberali se pun pe locurile lor.  Deschiderea  a făcut-o senatorul liberal Ioan Cristina. Moderatorul,  un tânăr de prin Alba a crezut că Cristina este o…ea. Nu era prenume, era nume și a fost la masculin. S-a trecut peste acest moment, destul de ușor de ambele părți. Dar ce ți-e și cu numele astea.

„Dreapta, 10 ani în România“

Liderul PDL Arad, Gheorghe Falcă a mărit tensiunea reuniunii, cu un discurs bine articulat. El este unul dintre artizanii unificării dreptei și a reamintit acest fapt și vineri: „Acum un an am plecat din această sală cu gândul să convingem ţara şi partidele politice de necesitatea unificării dreptei, de necesitatea ca dreapta să aibă un candidat unic. Dar este nevoie de mult mai mult: dreapta să aibă un proiect de ţară pe zece ani. Suntem la început de drum: dreapta 10 ani în România! Putem spune că în ultimii 25 de ani au fost două proiecte mari: intrarea în NATO şi în UE. După 2014 România îşi va defini viitorul proiect de ţară pe 10 ani, românii vor alege între stânga şi dreapta, între Ponta şi Ionahhis. Proiectul pe zece ani nu este unul personal, ci unul pentru români.Când am intrat în NATO, am rezolvat securitatea României, când am intrat în Uniunea Europeană am intrat într-un sistem de valori european. Acum, al treilea proiect se adresează oamenilor. De aceea vrem o Românie prosperă, o Românie puternică condusă de Klaus Iohannis. Pentru că noi ne adresăm oamenilor, comunităților. Pentru noi fiecare e important. Nu dreapta este elitistă, ci stânga pentru că ea vorbește de clase sociale. Deci dreapta, 10 ani în România“, a punctat Falcă.

„De la Arad, începe eliberarea României“  

Senatorul , de acum PDL, Mihai Răzvan Ungureanu a  fost bine primit de public cu un discurs în care a spus: „Am spus în decembrie 2012 că vom începe proiectul de unificare a dreptei. Câți credeau atunci în acest proiect? Și am mai spus atunci că de la Arad, vom începe eliberarea României de sub tutela stângii“. Și Sorin Frunzăverde a vorbit despre necesitatea ca România să fie sub un președinte propus de dreapta politică. De altfel s-a reamintit și faptul că actualul lider liberal vorbea încă din anul 2005 despre unificare.falca dreapta

„Voi aduce oamenii împreună“

 În cele din urmă, dar nu în ultimul rând a  vorbit  Klaus Iohannis. Scurt la obiect, pe înțelesul tuturor. Și poate și de aici forța pe care o transmitea auditoriului din sală. Împreună, prosperitate și România puternică a u fost cuvintele cheie.  „Primirea de la Arad este cea mai frumoasă care mi s-a făcut în această precampanie. În Arad mă simt ca acasă şi vă mulţumesc pentru acest lucru. Acum puţin timp, am făcut un lucru important în politica românească. Cred că unul dintre marile proiecte a fost unificarea dreptei. Anul 2014 este anul marilor schimbări în România. Am început cu unificarea dreptei şi vom continua bine, cu câştigarea alegerilor prezidenţiale. Din păcate România nu are niciun plan, din cauza actualului Guvern. A luat ţara scoasă din criză şi a băgat-o din nou. Mă întreb: un astfel de candidat se califică pentru Preşedinţia României? Eu ca primar am reuşit să schimb Sibiul , am dovedit că se poate face administraţie pentru oameni, administraţie fără corupţie. Vă voi dovedi că se poate în toată România.  Pentru că marile probleme ale țării: sănătatea, educația, învățământul trebuie rezolvate.  Eu vă spun că sunt pregătit să candidez și să câștig. De aceea, vă întreb, sunteți pregătiți să o facem împreună? Pentru că vreau 10 ani de guvernare de dreapta pentru o Românie prosperă și pentru o Românie puternică. Dacă vom face în așa fel încât toți să poată câștiga suficient de bine cât să ducă o viață decentă, vom avea și România puternică. Atunci vom fi respectați în Europa. Dacă voi fi eu preşedintele României, voi aduce oamenii împreună“, a încheiat Klaus Iohannis. Acesta a plecat apoi cu o mașină germană din gama de vârf, însoțit de Gheorghe Falcă, la întâlnire cu oamenii de afaceri arădeni.

 

 

Recomandările redacției