immTermenele legale de plată de 30 de zile calendaristice, la contractele de achiziţie public, încheiate de autorităţi şi instituţii publice este încălcat în aproape 55 la sută din cazuri. Aceasta este concluzia sondajului făcut de Consiliul Naţional al Intreprinzătorilor Mici şi Mijlocii, privind gradul efectiv de aplicare a Legii 72/2013 privind măsurile pentru combaterea întârzierii în executarea obligaţiilor de plată. Concluziile sondajului au fost transmise de filiala arădeană a CNIPMMR.

CNIPMMR cere autorităţilor statului să ia cât mai repede măsuri bugetare, legislative şi administrative, întrucât prevederile Legii 72 din 2013, pentru combaterea întârzierii în executarea obligaţiilor de plată a unor sume de bani rezultând din contracte încheiate între profesionişti şi între aceştia şi autorităţile contractante, nu sunt aplicate în mare măsură de instituţiile publice.

Termenul legal de plată de 30 de zile calendaristice din contractele de achiziţie public, încheiate cu autorităţile publice a fost încălcat în 54,65 la sută din cazuri. De asemenea, termenul efectiv de plată a facturilor din contractele comerciale dintre societăţi a fost în ultimile 12 luni mai mic de 60 de zile, rezultând astfel o încălcare a termenului legal în 50 la sută din cazuri. De menţionat şi că, termenul efectiv de plată a facturilor din contractele de achiziţie publică, încheiate cu autorităţi şi instituţii publice a fost în ultimile 12 luni de 30 de zile, ceea ce înseamnă o încălcare a termenului legal în 69 la sută din cazuri. Sondajul a fost făcut în cursul acestei luni.

Reprezentanţii CNIPMMR au mai concluzionat că, este necesară prevederea în bugetul de stat a sumelor necesare pentru implementarea Legii 72 din 2013, pentru asigurarea plăţii facturilor din contractele de achiziţie publice în termen de 30 de zile.

Recomandările redacției