· Interviu cu dl. Werner Schön, şeful Centrului de Juniori al CS Karlsruhe

schonRep.: -Despre dvs. şi despre colaborarea sportivă cu CS Victoria  Zăbrani am auzit doar cuvinte de apreciere.
W.S.: -Am dorit întotdeauna să ajut clubul în care m-am lansat în sport. De loc sunt din Teremia Mare, dar m-am căsătorit cu o fată din Zăbrani şi astfel am ajuns în această comună frumoasă. Am activat ca antrenor la juniori şi tineret în cadrul clubului Victoria, apoi am plecat în Germania, la Karlsruhe, unde, pe lângă activitatea profesională în domeniul bancar, am continuat şi munca sportivă la echipele de juniori ale clubului CS Karlsruhe. Din această postură am ajutat fotbaliştii din Zăbrani cu echipament şi mingi, iar pe antrenori şi conducători cu materiale de propagandă a sportului şi cu tematică tehnico-tactică, lucruri care pe vremea aceea erau o raritate în România. Iar legătura a devenit şi mai strânsă de când preşedinte al clubului este prietenul meu Tibi Nicula sportiv al acelei generaţii frumoase…el mereu îmi spune când are nevoie de material sportiv sau diferite alte lucruri pentru club.
Rep.: -Spuneţi-ne ceva des­pre organizarea clubului din Karlsruhe.
W.S. -CS Karlsruhe este un club cu vechi tradiţii fotbalistice. A fost printre cluburile care au fondat Bundesliga în anul 1962 şi a promovat în fotbalul mare jucători renumiţi precum Thomas Hässler, Torsten Fink, Oliver Kahn, Memet Scholl, Tarnat, de curând Çalhanoglu. Din păcate, de câţiva ani  a retrogradat din Bundesliga şi nu a reuşit să promoveze înapoi. Cauza: pretenţiile financiare ale fotbalului german şi mondial sunt exorbitante şi nu putem face faţă. De aceea, ne axăm pe juniori, să promovăm tineri fotbalişti, să fim o pepinieră pentru marile cluburi.
Rep.:  -Înseamnă că aveţi un centru de copii şi juniori performant.
W.S. – Așa este, avem 10 echipe de juniori şi tineret, câte două pe fiecare categorie de vârstă. Antrenorii sunt cu toţii calificaţi corespunzător, iar echipele sunt înscrise în campionate naţionale. În pauzele dintre campionate, se organizează turnee amicale, pentru ca tinerii fotbalişti să nu aibă pauze competiţionale prea mari. Estimez că în Germania sunt circa 3 mili­oane de jucători în echipe de juniori şi tineret.
Rep.: -Şi câţi ajung să facă performanţă la seniori?
W.S. -Maxim 3% vor face fotbal profesionist, restul se pierd. Aici este problema cea mare: pasul de la tineret la seniori. Selecţia este foarte dură şi doar cei valoroşi continuă. Dar noi pregătim juniorii şi pentru viaţă. Toţi fotbaliştii noştri până la vârsta de 19 ani urmează o formă de şcolarizare şi învaţă o meserie, astfel încât atunci când se lasă de fotbal au un drum bun în viaţă. În plus, le asigurăm masă şi cazare, profesori pentru lecţii, transport gratuit, îmbrăcăminte, tot necesarul.
Rep.: -Ce părere aveţi de modul în care se pune problema copiilor şi juniorilor în România?
W.S.: Poate nu mă credeţi, dar am informaţii destul de multe des­pre problema asta şi mi-am făcut câteva păreri avizate, zic eu. Prima problemă este cea a selecţiei. Ştie cineva că la 20 de km de Timişoara sau de Arad sunt unul-doi juniori talentaţi? Îi urmăreşte cineva? Fiecare club trebuie să aibă pe cineva care să bată satele, comunele, oraşele, şcolile, terenurile de sport, pentru a găsi copii talentaţi. A doua problemă este cea a pregătirii. Odată găsite talentele, ele trebuiesc şlefuite în centre specializate, cu antrenori  profesionişti, de preferat dintre marii jucători. Nu cu profesori de sport, care sunt cu ochii la ceas, ci cu  fotbalişti pasio­naţi, nu o dată sau de două ori pe săptămână, cu navetă şi cu alimentaţie  necorespunzătoare, ci cu asigurarea tuturor condiţiilor. Ştiu că sunt câteva centre de pregătire centralizată,  academia Hagi, a lui Gică Popescu, a lui Băban, chiar şi la Arad aveţi un club bun de copii, Atletico. Este bine,  dar nu suficient. A treia problemă este competiţia. Tinerii trebuie să se întreacă tot timpul, să joace mereu,  să simtă iarba sub picioare.
Rep.: -Sunteţi dispus să împărtăşiţi din experienţa dvs. cluburilor din România?
W.S. -Este unul din motivele pentru care am venit acum în ţară. Săptămâna trecută am vorbit cu Marcel  Răducanu, care lucrează la Borussia Dortmund. Tinerii români au calităţi native excepţionale. Rămâne ca,  printr-o pregătire sistematică, aceste calităţi să se convertească în performanţă. Am fost la Poli Timişoara  pentru o colaborare, vreau să discut şi cu oficialii fotbalului din Arad. Poate voi reuşi să capacitez chiar  conducerea FRF, care se pare că este hotărâtă să
deschidă câteva centre regionale de copii şi juniori.
Rep.: -Cum apreciaţi fotbalul actual din Zăbrani?
W.S.: -Are plusuri şi minusuri. Baza sportivă este foarte bună, lucru pentru care felicit conducerea clubului şi  pe cea a comunei. Echipa joacă în Liga a IV-a, lucru bun pentru o comună ca Zăbrani. Dar faptul că în echipa  de seniori sunt prea puţini localnici, faptul că juniorii de la Neudorf sunt practic desfiinţaţi, nu le pot aprecia  ca lucruri pozitive şi rog factorii de răspundere să reflecteze mai mult la condiţia fotbalului din comună.
Rep.: -Vă mulţumesc şi vă doresc mult succes în activitatea dvs.
A consemnat Dorin Ocneriu pentru site-ul oficial al clubului victoria-zabrani.ro

Recomandările redacției