Deşi reorganizarea de anul trecut a provocat o serie de probleme de natură organizatorică, pe lângă nemulţumirile fireşti ale angajaţilor, din informaţiile noastre, conducerea Agenţiei Naţionale de Ad­- ministrare Fiscală ia în calcul o nouă acţiune similară. Potrivit unor sur­se, la o întâlnire pe care a avut-o la Deva, cu angajaţii Direcţiei Regionale Antifraudă, Gelu Ştefan Diaconu, preşedintele ANAF, a vorbit despre desfiinţarea Activităţii de Inspecţie Fiscală şi trecerea inspectorilor la Direcţia Antifraudă, care va rămâne singura instituţie de control.
Oficial, informaţia a fost negată de responsabilii ANAF. „Nu se intenţionează desfiinţarea Ins­pecţiei Fiscale. În cadrul pro­- gramului desfăşurat împreună cu Banca Mondială vor mai urma câteva etape de reorganizare, nu ştiu dacă în viitorul apropiat sau îndepărtat. În ceea ce priveşte situaţia de la Direcţia Regională Antifraudă Deva, acolo mai sunt posturi libere, care trebuie ocupate. Nu vor fi luate neapărat de la Inspecţia Fiscală, acestea putând fi ocupate şi             de persoane din afara ANAF”, ne-a declarat Sabina Zereş, şefa Serviciului de Comunicare, Relaţii Publice şi Mass Media din cadrul ANAF.
Cu toate acestea, ziarul nostru a trimis şi o solicitare oficială, pe adresa instituţiei, pentru a obţine un răspuns scris.
Raiul evazioniştilor
În cadrul Activităţii de Inspecţie Fiscală care funcţionează în cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice lucrează în momentul de faţă aproximativ 90 de persoane, după ce în urma reorganizării din vara anului trecut, numărul inspectorilor de aici a fost serios diminuat. Activitatea de Inspecţie Fiscală are printre atribuţii efectuarea de controale la contribuabilii persoane    juridice şi fizice administraţi de ad­ministraţia judeţeană, cu excepţia contribuabililor mijlocii; asigură selectarea contribuabililor pentru ins­pecţie fiscală şi respectiv, avi­zarea lor în legătură cu inspecţia fiscală ce urmează a se efectua, cu excepţia contribuabililor mijlocii.
Vestea posibilei desfiinţări a Inspecţiei Fiscale nu este privită cu ochi buni de finanţişti. „O astfel de decizie ar fi aberantă. În primul rând, ar creşte cheltuielile de administrare, pentru că ar trebui să vină în control aici oameni din alte judeţe. Ar fi un dezastru şi din punct de vedere al eficacităţii actului de control. Cum mai poţi să faci verificări la timp în condiţiile în care singura instituţie de control ar fi la Deva? Ar fi raiul evazioniştilor. Trebuie să ştiţi că echipele de la Arad sunt foarte bune şi sunt solicitate şi în alte părţi. S-au făcut controale pe regiune, la Timiş, dar şi în alte părţi din ţară, atunci când s-a impus acest lucru”, spune un angajat al Finanţelor arădene.

Recomandările redacției