Viorica Braun arată până unde a ajuns pământul

Viorica Braun arată până unde a ajuns pământul

Lucrările la modernizarea Culoarului IV Paneuropean de cale ferată provoacă neplăceri nu numai călătorilor, din cauza întârzierilor, ci şi unora dintre arădenii care au ghinionul să se învecineze cu liniile. Zilele trecute am fost contactaţi la redacţie de membrii familiei Braun, care locuiesc pe strada Bihorului la numerele 8-10, în apropierea Staţiei CFR Arad. Oamenii se plâng că de o bună bucată de vreme sunt terorizaţi de muncitorii care lucreată la modernizarea liniilor. Trebuie însă spus că nu comportamentul lucrătorilor lasă de dorit, ci modul în care înţeleg unii dintre ei să-şi facă treaba. „De vreo două luni muncitorii fac prăpăd. Am săpat un şanţ, iar pâmântul l-au aruncat la noi lângă gard şi lângă poartă, blocându-ne intrarea. Dacă Doamne fereşte lua foc casa sau aveam nevoie de salvare, nu ştiu ce am fi făcut, pentru că pământul era până la jumătatea gardului. Când am cumpărat lemne de foc, a trebuit să le lăsăm la colţul străzii, pentru că nu am avut altceva ce să facem”, povesteşte Viorica Braun.

Cale liberă pentru boschetari

Dacă o parte din pământul abandonat de muncitori lângă poarta şi gard a fost îndepărtat, nu fără un efort considerabil, de membrii familiei, o altă parte este aproape imposibil de mutat din cauza traverselor care au fost aruncate acolo. „Când s-au făcut săpături, s-a aruncat pământ peste un gard de sârmă, care a fost rupt. Sub pământ sunt şi băgate şi traverse, aşa că noi nu mai putem face nimic. Cu câteva zile în urmă a fost pe aici o cupă. Am vorbit cu cei care lucrau cu utilajul respectiv să ia pământul de pe gard. Ne-au spus că ei nu se ocupă de aşa ceva. Acum degeaba închidem poarta, că e gardul stricat. Am ajuns să trăim cu frica în sân că intră noaptea peste noi boschetarii din gară. Mai păţeam când uitam să închidem poarta să ne trezim că nu mai găsim hainele puse la uscat pe sârmă. Dacă nu se rezolvă problema până nu vine frigul, sigur o să ne trezim cu boschetarii la noi în curte”, a continuat femeia. Aceasta mai susţine că a încercat să ia legătura, de nenumărate ori, cu reprezentanţii firmei Alstom, care face lucrările acolo, dar nu a fost băgată în seamă de nimeni. „Am încercat să vorbesc cu ei, dar nu mi-a răspuns nimeni, fiecare m-a trimis în altă parte. Nu s-a gândit nimeni să ia pământul acela de pe gard, dar mi s-a promis că ni se va face un alt gard. Nu ştiu însă când se va întâmpla acest lucru”, a încheiat Viorica Braun. „Pentru că pe cei care lucrează aici şi ne-au făcut atâtea probleme nu-i interesează, a trebuit să iau eu pământul şi să-l arunc în altă parte. Ce am putut să fac, am făcut, dar mai mult nu este posibil”, spune şi Lucian Joldoş, un alt arădeam care locuieşte în zonă.

Firma nu ştie ce să facă cu pământul

Muncitorii de la Alstom pe care i-am întâlnit în apropierea casei susţin că nu au nicio legătură cu pământul aruncat pe gard şi că lucrarea a fost făcută probabil de alt compartiment din cadrul firmei.

Contactat telefonic, Gabriel Stanciu, directorul general al Alstom, ne- a răspuns că nu ştie despre cele întâmplate la Arad, dar ne-a declarat că firma pe care o reprezintă întâmpină dificultăţi în colaborarea cu benefiarul lucrărilor, care nu a dat nicio instrucţiune cu privire la soarta pământului rezultat din săpături. În continuare, acesta a promis că dacă îi vom trimite un e-mail în care îi vom descrie pe scurt situaţia se va interesa şi ne va răspunde la întrebări. Deşi conversaţia a avut loc joi, nu am primit niciun răspuns până astăzi.

Recomandările redacției