Sâmbăta trecută s-a încheiat a VI-a ediţie a Taberei de Cercetare Etnografică organizată de Centrul Cultural Judeţean Arad (CCJA) și găzduită de localitatea Bata. Amănunte interesante despre recenta ediție a cercetării – începută în anul 2009 – ne-au fost oferite de însăși coordonatoarea acesteia, dr. Elena Rodica Colta, relatare pe care o redăm întegral în cele ce urmează.
„Tabara de Cercetare Etnografică Bata-Căpâlnaş
Continuând cercetarea începută în 2009 în localităţile de la sud de Mureş, în acest an ancheta de teren din perioada 1-6 septembrie s-a desfăşurat în Căpâlnaş. În paralel s-au efectuat şi cercetări legate de colindatul cetei de feciori cu dube în Bata, Ţela, Birchiş, în vederea înscrierii datinii în Registrul Naţional al Patrimoniului Imaterial, gestionat – potrivit legii – de Institutul Naţional al Patrimoniului din Bucureşti.
Cercetătorii: profesori, studenți, tehnicieni
La cercetare au participat diverşi specialişti – etnologi, un muzicolog, un coreolog, un istoric – de la: Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, Institutul de Etnografie şi Folclor „Constantin Brăiloiu” al Academiei Române, Institutul de Studii Socio-Umane din Sibiu, Muzeul Banatului din Timişoara şi Centrul Cultural Judeţean Arad. Echipa de cercetători a fost însoţită de un fotograf şi un cameraman, ambii profesioniști care au fotografiat şi filmat interviurile, exemplificările de dans local făcute de bătrâni din aceste sate şi reconstituirile datinii colindatului cu dube în Ţela şi Birchiş. În plus, Tabăra a avut şi o componentă educaţională, CCJA continuând parteneriatul cu Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti prin care studenţi şi masteranzi cu specialitatea etnologie să participe, coordonaţi de cadre didactice, la cercetări.
Înregistrări audio-video
La un bilanţ, în această cercetare au fost fotografiate caietele de colinde din satele Bata, Ţela şi Birchiş şi au fost înregistrate solo şi în grup începutul tuturor colindelor, în vederea transcrierii lor pe note. Această transcriere profesionistă reprezintă un deziderat mai vechi al CCJA, ce vizează, în perspectivă – după adunarea materialului şi din celelalte sate – realizarea unei cărţi de colinde cu text, notaţie muzicală, ilustraţie şi CD. De altfel, cercetarea colindatului cu dube în satele de la sud de Mureş face parte dintr-un proiect mai amplu de cartografiere a obiceiului în judeţele Arad, Timiş, Hunedoara, desfăşurat în parteneriat cu colegii din Deva şi Timişoara. Etnologii au mai inregistrat în Căpâlnaş, Birchiş şi Bata poveşti de vieţi (front, partizani, colectivizare), informaţii despre vechile ocupaţii tradiţionale, despre anumite obiceiuri de familie – precum funcţia moaşei de neam, modul de desfăşurare a botezului, nunţii şi înmormântării în Căpâlnaş, poveşti cu strigoi vii şi morţi, date despre portul popular din Căpâlnaş, reţete culinare. Munca împreună a creat o anumită legătură între participanţi, prietenii şi regrete la despărţire. Ca în fiecare an, cercetătorii invitaţi au lăsat o copie din materialul înregistrat pentru arhiva CCJA“.

Recomandările redacției