Casele situate în anumite zone riscă să fie spulberate de TIR-uri

Casele situate în anumite zone riscă să fie spulberate de TIR-uri

Într-unul din numerele trecute ale ziarului nostru vă informam, că în ultimii ani, două case din Nicolae Bălcescu situate de o parte şi de alta a DN 7, au fost lovite de mai multe TIR-uri. Dacă în dreptul uneia dintre case, în care au intrat patru sau cinci maşini, au fost construite două parapete de protecţie, unul din beton şi unul din metal, după ce cazul a ajuns în atenţia presei, peste drum nu s-a luat nicio măsură. În iulie, nu mai puţin de două TIR-uri au lovit imobilul, iar la sfârşitul lunii trecute, un alt autotren a făcut ravagii, după ce a intrat în casă.

În aceste condiţii, atât Ioan Rus, săteanul a cărui casă a ajuns ţintă pentru TIR-uri în ultimele luni, cât şi vecinii acestuia, care riscă şi ei să-i împărtăţească soarta, au întocmit o petiţie către Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Timişoara, solicitând amplasarea unor parapete de protecţie, iar dacă acest lucru nu se va întâmpla, ameninţă că vor bloca DN 7, pentru că au ajuns să se teamă pentru vieţile lor. „În data de 15 iulie 2014, s-a produs un accident de circulaţie în faţa casei mele, unde o autobenă mare a intrat în clădirea unde am bucătăria şi o cameră distrugând o cameră (peretele stradal), acoperişul, gardul şi provocând avarii şi pereţilor exteriori şi acoperişului unei terase […] În data de 27 august 2014, s-a produs o altă o altă nenorocire. De data aceasta, un TIR a intrat în casa în care locuim eu, soţia şi copiii, producând avarii mai mari la casă, distrugând gardul, porţile, fundaţia, burlane şi producând fisuri în pereţii camerei şi o gaură mare în fundaţia beciului”, susţine Ioan Rus.

„Au venit, au promis, au plecat…”

În petiţie se arată că locuinţele situate la marginea drumului au fost construite cu ani şi ani în urmă, de când nu exista pericolul să-ţi intre maşina sau TIR-ul în casă. „ Casele noastre au fost construite de părinţii noştri, când nu au fost atâtea maşini, dar lărgindu-se şoseaua, aceasta a ajuns la un metru, un metru şi jumătate până la case. Ne întrebăm ce vină avem noi, sătenii, să murim nevinovaţi, cu familii cu tot, că se mai circulă şi cu viteze peste limita admisă. Domnule director, am cerut sprijinul celor de la Secţia de Drumuri şi Poduri Arad, pe care cu onor îi conduceţi, au venit, au promis şi au plecat fără nicio remuşcare că noi stăm cu frică în case, iar noaptea ne întrebăm dacă mai apucăm dimineaţa”, susţin semnatarii petiţiei. Aceştia cer Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Timişoara să monteze parapeţi solizi la marginea DN 7, la intrare în sat. Mai mult, oamenii povestesc că din cauza accidentelor produse în zonă, parapeţii existenţi au fost distruşi. Se dă şi un exemplu. Parapetul din faţa casei lui Dumitru Dan, despre care presa a scris de nenumărate ori, din cauza TIR-urilor care i-au distrus locuinţa. Deşi în urmă cu trei sau patru ani, parapetul a fost distrus, iar proprietarul a depus numeroase cereri pentru a fi refăcut, cei de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România nu au luat nicio măsură. „Domnule director, vă rugăm trimiteţi specialiştii dumneavoastră la faţa locului şi să le trasaţi sarcină precisă să facă ceva pe şosea pentru reducerea vitezei ca să evite astfel de nenorociri. […] Dacă nu luaţi măsurile ce se impun (nu ameninţăm), noi, cei din sat vom bloca drumul cu trupurile noastre”, se mai arată în petiţie.

Recomandările redacției