luncsoaraCornel Gavrilă, preşedintele recunoscut de instanţă al Composesoratului Luncşoara a dorit să vină cu câteva precizări cu privire la situaţia în care se află composesoratul, în urma acţiunilor întreprinse recent de oponenţii săi. În cele ce urmează redăm în întregime textul scrisorii trimis pe adresa redacţiei noastre.
„Escaladarea conflictului şi agitaţia propagată în ultimele zile în rândul coproprietarilor din Composesorat mă determină să revin cu noi precizări. Mi-am prezentat punctul de vedere în intervenţiile anterioare din ziar cât şi în interviul televizat şi redifuzat recent pe unele posturi regionale. Constat că se confirmă cele arătate de mine cu privire la un scenariu regizat şi condus de un grup de reprezentanţi, în frunte cu numitul Vant Doru Traian, manipulaţi, finanţaţi şi coordonaţi din umbră de persoane interesate în acapararea şi subordonarea conducerii Composesoratului.
Chiar dacă pare greu de crezut, ceea ce se petrece în ultimii doi ani a fost premeditat şi programat pe etape şi grade de intensitate cu scopul de a influenţa şi manipula membri composesori, dezorientându-i şi creându-le prin minciuni şi dezinformări o stare dominată de ură şi duşmănie faţă de «cei care îi fură şi îi înşală», soluţia salvatoare fiind schimbarea conducerii. Premeditarea se confirmă prin manifestările în forţă, când sub presiune şi ameninţări au împiedicat şi boicotat adunările generale din martie/aprilie 2012, când au recurs inclusiv la agresiuni fizice împotriva mea. Exemplific prin paragrafe din scrisoare adresată mie, recent de către dl. Vant: «Ca urmare a presiunilor unor persoane care nu doresc clasificarea amiabilă a situaţiei, starea conflictuală a continuat şi va continua la nesfârşit dacă nu există bunăvoinţă din partea ambelor părţi. Stimate domnule Gavrilă, apelez la înţelepciunea şi înţelegerea dumneavoastră în rezolvarea situaţiei conflictuale, care de fapt s-a transformat, din păcate într-un conflict juridic între subsemnatul şi dumneavoastră ceea ce nu este corect şi normal. Nu este corect deoarece litigiile existente între mine şi dumneavoastră pot dura la nesfârşit. Nu este normal deoarece în urma litigiilor au existat ingerinţe în viaţa dumneavoastră personală manifestate prin atacuri vehemente venite din partea unor persoane care doresc menţinerea stării de haos, persoane care de fapt s-au folosit de mine, ca intermediar, în acest conflict al lor faţă de dumneavoastră, insistând cu declanşarea unor procese cu care un am fost întotdeauna de acord».
Pentru că planurile puse la cale de grupările respective să reuşească, au fost răspândite în rândul membrilor o serie de afirmaţii calomnioase, presupuse abuzuri, tâlhării şi delapidări făptuite de mine şi de acoliţii mei. Acuzaţii pe care repetându-le mereu din casă în casă şi la diverse întâlniri ocazionale, au determinat o stare de spirit scandaloasă şi o vrăjmăşie între membri composesori şi membrii Consiliului de Administraţie. Această stare a fost amplificată prin diverse articole comandate în mass-media local şi regională, urmărind escaladarea nemulţumirilor şi trecând la manifestări, proteste, mitinguri şi alte acţiuni prin care să fie influenţată opinia publică şi autorităţile, inclusiv instanţele, pe care le acuză că sunt părtinitoare. Toate acestea dovedesc că Dl. Vant şi sfătuitorii lui se inspiră din diverse situaţii cu impact emoţional în rândul populaţiei şi cu sprijinul unor aşa-zişi specialişti, pregătesc noi episoade ale litigiilor şi manifestărilor în forţă, de genul celor petrecute săptămâna trecută când a fost stopată activitatea eco­nomică a unor firme, care executau lucrări în perimetrul composesoratului, contestând valabilitatea unor decizii judecătoreşti. Pentru grupul respectiv nu contează rezultatul anchetelor efectuate de instituţiile abilitate şi fără a avea în concret dovada vreunor ilegalităţi, repetă la nesfârşit acuze, propagând în mentalul populaţiei locale incitarea la ură şi duşmănie. Din acest punct de vedere doresc în mod public să repet apelul către autorităţile cu sarcini în domeniu să verifice şi să aplice rigorile legii faţă de cei care se fac vinovaţi de fapte ilicite, dar şi de cei care răspândesc acuze fără acoperire. Manifestările recente mediatizate sub titulatura Lunc­şoara se revoltă, mă îndreptăţesc să mă întreb dacă soluţia de a prelua prin forţă şi haiduceşte conducerea Composesoratului, dă o mai mare competenţă celor care se implică – cunoscut fiind faptul că eu oricum doresc să mă eliberez de acest «privilegiu», dar numai după clarificarea finală a litigiilor de rol.
De neînţeles fiind mesajul D-ului Vant care sugerează: «Cunosc, cât de cât, efortul dumneavoastră în crearea şi funcţionarea acestei asociaţii şi ar fi păcat şi imoral ca acest efort să fie zădărnicit doar din dorinţa de a clarifica pe cale juridică nişte litigii fără finalitate şi care nu-şi au rostul. Sunt convins că e nevoie de sprijinul dumneavoastră în buna funcţionare a asociaţiei pe care aţi creat-o, mai degrabă a apropierii faţă de cei care i-aţi condus şi le-aţi apărat interesele şi în calitate de fiu al satului, cu care locuitorii satului Luncşoara se mândreau şi aveau încredere că atunci când apelau la dumneavoastră le rezolvaţi problemele“. Apoi mă surprinde implicarea mass-mediei, a unor organizaţii şi chiar a administaţiei locale în mod părtinitor alături de aceşti manifestanţi, fără a cunoaşte direct rezultatul litigiilor şi poziţia părţii adverse, pretinzând chiar că am refuzat să răspund la apelurile acestora. Se încurajează astfel un linşaj mediatic împotriva mea şi a colaboratorilor, fără ca opinia publică să cunoască întreg adevărul. S-a ajuns chiar să mi se atribuie o serie de epitete care de care mai jignitoare şi caracterizări făcute de persoane care un mă cunosc şi un m-au văzut vreodată, fiind pus în situaţia să întreb dacă în locul unor soluţii legale se doreşte ca prin forţă să se ajungă la o execuţie publică, a mea aşa cum presupun planurile opozanţilor din care mai pomenesc câteva paragrafe: «Ba mai mult o parte a cetăţenilor sunt dispuşi la proteste extreme, dar oarecum legale, care va face cunoscută situaţia Composesoratului Luncşoara pe plan naţional şi nu doar local.
Vă solicit să găsiţi o modalitate concretă şi rapidă de rezolvare a acestei situaţii care stă să explodeze! Credeţi-mă că nu doresc să o iau de la capăt, nu doresc să se facă justiţie la televizor, nu doresc acţiuni de protest la nivel naţional, nu doresc procese la nesfârşit»“.
Cornel Gavrilă

Recomandările redacției