Preşedintele Traian Băsescu declara la sfârşitul lunii noiembrie 2013 că următorul proiect de ţară al României ar trebui să fie unirea cu Basarabia, fapt care l-a făcut pe ministrul de externe social-democrat, Titus Corlăţean, să-l critice destul de dur. Nu a trecut niciun an şi premierul Victor Ponta, şeful lui Corlăţean, actualmente candidat la preşedinţie, a anunţat că este de acord cu proiectul de ţară propus de preşedinte. Sigur, nu a pomenit niciun moment de Băsescu, pentru că nu dă bine să preia un mesaj lansat de „duşmanul de la Cotroceni”.

La Congresul PSD de la Alba Iulia, Ponta a spus că în 2018, la 100 de ani de la Marea Unire, şi-ar dori ca România să fie reîntregită. Lăsând la o parte contextul electoral, deşi nu sunt nici pe departe un admirator al premierului, nu pot decât să salut decizia sa de a lua taurul de coarne şi de a spune lucrurilor pe nume şi anume că Basarabia a fost, este şi va fi pământ românesc, pământ care trebuie să se întoarcă sub administrarea României.

Replica Rusiei nu s-a lăsat însă prea mult aşteptată. Dând dovadă că încă mai vizează să controleze regiunea cuprinsă între Nistru şi Prut, oficialii de la Moscova, prin intermediul Ministerului de Externe, au catalogat afirmaţiile premierului ca fiind iresponsabile şi inacceptabile, sub pretextul că nu mai pot de grija Republicii Moldova. Mai mult, culmea tupeului, au cerut şi Uniunii Europene să reacţioneze, pentru că oficialii români „elaborează planuri de anexare a unui stat vecin”. Asta, în condiţiile în care Rusia ar trebui să înţeleagă cel mai bine dorinţa României de a-şi recupera teritoriile furate în urma Pactului Ribbentrop-Molotov. Nu de alta, dar nu cu mult timp în urma a invadat Ucraina, pentru a impune administraţia rusească în Crimeea, un vechi teritoriu care a aparţinut Moscovei, iar apoi a susţinut rebeliunea din teritoriile situate în Estul Ucrainei.

Nici nu se pune problema ca România să recurgă la mijloacele folosite de „Marele vecin de la Răsărit” pentru a-şi atinge scopurile, dar pe de altă parte ar fi de bun-simţ ca administraţia de la Moscova să nu condamne dorinţa legitimă de reîntregire a României, atunci când Rusia şi-a pus în aplicare o dorinţă similară şi-şi sprijină conaţionalii din vecini în lupta împotriva guvernului ţării din care încă fac parte.

Din punctul meu de vedere sper că dorinţa de unire a premierului Victor Ponta să nu rămână doar la stadiul de declaraţie făcute în apropierea alegerilor şi că acesta va face paşi concreţi înspre românii de peste Prut. Pentru că, ne place sau nu să recunoaştem, zona cu pricina este locuită de români, care vorbesc româneşte, nu de moldoveni care vorbesc limba moldovenească, aşa cum au susţinut în urmă cu câţiva ani nişte comunişti retrograzi, care sperau să reînvie vremurile lui Stalin, când Republica Socialistă Sovietică Moldovenească reprezenta locul ideal în care puteau să trăiască tovarăşii, oprimaţi înainte de „regimul de ocupaţie burghezo-moşieresc de la Bucureşti”.

Recomandările redacției