DSCN0225Deşi repetiţiile au reînceput deja în luna august, actorii arădeni îşi manifestă de abia acum puternicele emoţii. Asta pentru că în data de 21 septembrie în istoria Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad va fi   marcat debutul unei noi stagiuni, aceasta fiind şi ziua în care vor ieşi la rampă cu două spectacole îndelung pregătite. „Noua stagiune va purta numele «TeATRuACTIV», şi asta pentru că dorim ca teatrul să-şi găsească un rol mai activ în mediul şcolar, preuniversitar şi universitar, prin mai multe programe care să-i atragă pe cei tineri şi foarte tineri. Totodată, această stagiune îşi propune opt premiere în sala Studio şi sala mare şi trei la Teatrul de Marionete, spectacole care se vor remarca prin colaborări cu nume mari ale scenei şi ale regiei. Nu în ultimul rând, începând de duminică, la finalul fiecărei premiere, actorul sau actriţa care va reuşi să convingă Consiliul Artistic că a avut cea mai bună prestaţie scenică va primi distincţia «Ioan Slavici», constând într-o statuetă onorifică”, susţine managerul TCIS, Bogdan Costea.

Primul care îşi va deschide duminică porţile este Teatrul de Marionete, a cărui echipă îi aşteaptă pe copii duminică, la ora 11.00, cu un spectacol în premieră, realizat de unul dintre cei mai buni marionetişti ai momentului: Carmen Mărginean. „Spectacolul  «Fata babei şi fata moşneagului» este unul plin de muzică, plin de culoare, cu o distribuţie compusă din actorii Adina Doba, Sorin Dorobanţu, Lenuţa Dorobanţu şi Cristian Dorbaş. Mi-am dorit foarte mult să aduc în atenţia publicului folclorul românesc, care se face cunoscut şi prin coloana sonoră şi costumele cu specific moldovenesc”, spune regizoarea.

La ora 17.30, pe platoul din faţa Teatrului Clasic (sau în foaierul central, dacă vremea nu ţine cu noi), arădenilor le va fi oferit arădenilor un spectacol inedit, un one-man-show „pe bicicletă” cu bulgarul stabilit la Paris Guerassim Dichliev. În legătură cu acesta, reprezentanţii Teatrului notează următoarele: „cu al său «teatru pe bicicletă», actorul bulgar şi-a asumat un ţel ambiţios şi emoţionant totodată: acela de a parcurge distanţa dintre oraşul său bulgar, Svilengrad, şi Paris, prezentând spectacolul său non-verbal în cele mai importante oraşe de pe traseu. Iar cum şansa a făcut ca pe hartă să se afle şi Aradului, arădenii vor putea viziona acest spectacol dedicat ideii de Europă unită şi îmbogăţită perpetuu tocmai de diversitatea oamenilor săi”.DSCN0238

Ora 18.30 va aduce cu sine deschiderea unei expoziţii care onorează arta marelui scenograf român Dumitru Georgescu.  În vârstă de 80 de ani, Dumitru Georgescu a fost  timp de trei decenii scenograf al TVR, dedicându-și întreaga viață televiziunii, teatrului și filmului. Zeci de spectacole i-au purtat semnătura, iar cinematografia românească îl respectă, la rândul său, pentru creațiile din pelicule precum Cursa, Al patrulea sol, Un saltimbanc la Polul Nord, Saltimbancii, Patul conjugal, Domnișoara Cristina. „Deținător al numeroase premii prin care i-a fost recunoscut nivelul artistic înalt al muncii sale, Dumitru Georgescu va fi prezent și la Arad, prin intermediul  mai multor schițe, planșe  și desene realizate pentru spectacole ce au fost produse de cele mai importante scene ale țării. Alături de lucrările sale, în foaierul central al Teatrului vor fi expuse și schițe ale artiştilor scenografi arădeni  Onisim Colta și Doru Păcurar, care, la rândul lor, și-au dedicat cariera producțiilor teatrale”, adaugă cei de la TCIS.

„Reunificarea celor două Corei”- premieră

La ora 19,00, în sala Studio, actorii Dorina Darie – Peter, Alina Danciu, Cecilia Donat, Mariana Tofan – Arcereanu, Carmen Vlaga – Bogdan, Ovidiu Crișan, Andrei Elek, Zoltan Lovas și Ioan Peter vor ieşi la rampă cu „Reunificarea celor două Corei”, de J. Pommerat, în viziunea unuia dintre cei mai apreciaţi tineri regizori din ţară, premiantul UNITER pentru Debut Radu-Alexandru Nica. „Vorbim de un text foarte citadin, în care se vorbeşte de problemele actuale ale omului de rând de la oraş. Este un text  despre singurătate, în care regăsim foarte mult umor cinic, englezesc. Realizarea spectacolului ne-a solicitat foarte mult, dar cred că rezultatele sunt pe măsură”, a spus Radu- Alexandru Nica la conferinţa de presă susţinută ieri.

Merită menţionat că scenografia poartă semnătura Ioanei  Popescu, coregrafia pe cea a lui Florin Fieroiu, muzica și sound design-ul sunt realizate de deja cunoscutul Vlaicu Golcea, iar conceptul video de Mihai Păcurar.

 

Recomandările redacției