Untitled-1 Untitled-11În urmă cu șapte decenii, Elevii Școlii Militare de Subofițeri de la Radna au plătit cu prețul vieții apărarea Pământului Românesc, ținând piept cu înverșunare asaltului trupelor hortisto-hitleriste care erau în număr mult mai mare în zonă decât a celor din Armata Română.
Sâmbătă, 20 septembrie 2014 s-au împlinit 70 de ani de la acest act de mare curaj și jertfă supremă care au fost luptele eroice din septembrie 1944.
Locuitorii din această zonă – și nu numai, comemorează an de an această supremă jertfă a tinerilor acelor vremuri, astfel ca tinerii de acum să nu scape din vedere că traiul lor liber a fost câștigat (și) cu jertfa supremă a tinerilor de atunci. Și anul acesta comemorarea s-a organizat și s-a ținut în prezența unor oficiali și a unei numeroase asistențe.
Astfel, procesiunea comemorării a început la Lipova, cu depunere de coroane de flori la Monumentul din incinta UM 01221, urmând Liturgia Arhierească cu parastas ținută la Biserica Ortodoxă din Păuliș, slujbă oficiată de un sobor de preoți alături de Preasfinția Sa, Timotei Seviciu.
După slujba de pomenire, so­borul de preoți – dimpreună cu ve­teranii și invitații au participat la ceremonialul religios și militar cu depunere de coroane de flori la impresionantul Monument al Eroilor de la Păuliș, ridicat în amintirea celor căzuți în luptă.
În semn de omagiu – adus Detașamentului Păuliș – s-au depus coroane de flori din partea: Preșe­dinției României, Guvernului Româ­niei, Asociației Naționale a Vete­ranilor de Război, Ministerului Apărării Naționale, Instituției Prefectului, Consiliului Județean Arad, Primăriei Municipiului Arad, Arhiepiscopiei Arad, Serviciului Român de Informații, Primăriei Păuliș, Primăriei Lipova, Școlii Generale Păuliș, Școlii Generale Sâmbăteni.
Au fost înmânate medalii celor cinci veterani de război rămași în viață, în semn de adânc respect și mulțumire pentru loialitatea și patriotismul de care au dat dovadă.
De asemenea, duminică, începând cu ora 9, s-a organizat și un pelerinaj pe traseul Lipova-Cla­dova-Barațca-Păuliș-Ghioroc, ocazie cu care, în semn de omagiu, veteranii au depus coroane de flori la toate troițele ridicate în cinstea eroilor din localitățile enumerate.
La Păuliș, în Parcul Central – care poartă numele căpitanului Ioan Fătu, la monumentul ridicat în cinstea lui s-a oficiat o slujbă de sfințire și pomenire. La slujba religioasă au fost prezenți și nepoții căpitanului Fătu, alături de oficiali militari, de primarul comunei Păuliș, Petru Nicoară și de viceprimarul Ioan Turcin.
(F.B.)

Recomandările redacției