abuzatUn copil de 12 ani a ajuns la spital după ce ar fi fost agresat şi abuzat de către unul dintre părinţi. Băiatul îşi acuză tatăl că l-a supus unor constrîngeri greu de imaginat. Speriat, tânărul a fugit din spital, de două ori, până acum. În tot acest timp, suspectul se plimbă în voie, prin oraş.

Femeia care a venit la spital pentru a se interesa de starea de sănătate a băiatului nu este nici mama copilului, nici vreo rudă, ci o cunoştinţă. Ea ar fi vrut chiar să-l externeze din spital şi să se îngrijească de el, însă asistenta socială i-a transmis că nu ar fi legal şi că normal tot părinţii ar trebui să vină să-l ia, adică tocmai cei care l-au agresat şi abuzat. E agresiv, e beţiv, l-a bătut, l-a desfigurat, l-a violat, l-a nenorocit. Vreau să îl îngrijesc, că mi-e milă de el. Mai bine să mi-l dea mie, nu vor, adică lor, care îl chinuie şi îl bat, tot lor să li-l dea?”, a spus femeia.

Copilul a fost internat la pediatrie în urmă cu cîteva zile, iar ieri a fugit din spital. A fost găsit de poliţie şi reinternat.Este vorba de un copil care are urme de agresiune; din punct de vedere medical e în afara oricărui pericol. Se va face ancheta socială să vedem dacă a fost abuzat, dăcă a suferit şi abuz emoţional sau de altă natură”, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, Adrian Wiener.

Astăzi, copilul de 12 ani a fugit din nou din spital, de teamă ca nu cumva autorităţile să îl predea părintelui care l-a abuzat. „A fugit copilul, că nu mai ştiu de el, sau unde s-a dus. Trebuia mers după nenorocitul ăla, că el l-a luat şi de la protecţie, să poată să-l scoată şi de la spital. Acum nu mai ştiu unde să îl găsesc, pe tâmpitul ăsta”, a spus femeia care s-a oferit să îngrijească copilul.

Cei de la DGASPC au intervenit, pentru a găsi o soluţie situaţiei dificile a copilului. „Am fost sesizată de spital că un copil de 12 ani a fost abuzat de unul dintre părinţi. Când poliţia îl va găsi, el va fi preluat de centrul de primire minori, unde va primi asistenţă, îngrijire şi consiliere psihologică”, a declarat Vanina Vanci, purtătoarea de cuvânt a Direcţiei Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad. În urmă cu puţin timp, băiatul a fost găsit de poliţişti şi retrimis la spital. Acum cei de la protecţia copilului vor încerca să îl conducă la medicină legală, pentru a stabili dacă tînărul a fost abuzat sexual de părinţi, iar apoi copilul va fi internat într-un centru pentru minori. Pe de altă parte, dacă abuzul va fi confirmat, cei de la DGASPC vor sesiza parchetul, pentru ca părinţii să fie traşi la răspundere.

Claudia Gavra

Cristian Cotuna

Recomandările redacției