UPDATE : Falcă spune că afirmaţiile lui Ciocan sunt revoltătoare

Pe de altă parte, primarul Gheorghe Falcă transmite, prin intermediul unui comunicat de presă că afirmaţiile lui Ciocan sunt revoltătoare, atunci când vorbeşte despre motivul neacordării subvențiilor guvernamentale pentru energia termică. Asta, pentru că, spune primarul, Aradul a primit ultima tranșă de ajutor guvernamental pentru CET-H în anul 2011. „Din 2012 încoace Guvernul Ponta nu a mai alocat fonduri pentru Arad! Să-i fie rușine domnului Ciocan că vine la noi să facă asemenea declarații și să inventeze motive, când guvernul lui PSD-ist demonstrează de aproape trei ani de zile că n-are nici o intenție să-și respecte obligațiile față de arădeni”, susţine Falcă.

Sala Ferdinand a Primăriei a găzduit, astăzi,  Conferinţa Naţională a Ligii Asociaţiilor de Proprietari „Habitat”, organizată pentru prima dată în Arad. Alături de reprezentanţii asociaţiilor de proprietari din ţară şi de organizatorii evenimentului, Dorina Lupşe, preşedintele Uniunii Locale a Asociaţiilor Locative Arad (ULALA) şi Vasile Arion, prim-vicepreşedinte al ULALA, au participat Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii „Habitat”, Alexandra Braica, secretar de stat pentru dialog social, Doru Ciocan, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Servicii Comunitare (ANRSC), deputata Claudia Boghicevici, viceprimarul Levente Bognar, city-managerul Claudia Macra, precum şi reprezentanţi ai furnizorilor de utilităţi din municipiu şi ai Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor.

În deschiderea lucrărilor, Mihai Mereuţă a ţinut să remarce că la Arad „blocurile de locuinţe nu au ajuns în partea valoroasă a oraşului, că dormitoarele au rămas la locul lor”, după care a prezentat revendicările asociaţiilor de proprietari. Astfel, a cerut, printre altele, înfiinţarea unui grup de lucru din care să facă parte şi reprezentanţii asociaţiilor, pentru discutarea proiectelor legislative; recunoaşterea asociaţiilor de locatari ca organizaţii de utilitate publică; anularea prevederilor cu privire la atestarea administratorilor de către primării; introducerea unui sistem mixt de asistenţă socială, care să fie eficient; reintroducerea dreptului de a utiliza convenţii civile în asociaţiile de proprietari, pentru a scădea costurile, dar mai ales pentru scăderea birocraţiei; introducerea unui calendar în funcţie de care să se facă modificarea tarifelor; abrogarea obligativităţii depunerii declaraţiilor doar prin mijloace electronice; cooptarea reprezentanţilor asociaţiilor în consiliile de administraţie ale furnizorilor de utilităţi, chiar dacă aceştia vor fi plătiţi pentru munca prestată din fondurile asociaţiilor respective; respingerea unui proiect pentru modificarea Legii 230/2007 şi adoptarea unui proiect care este agreat de asociaţii; scutirea de orice taxă pentru acţiunile în instanţă ale asociaţiilor şi predarea gratuită a cărţilor tehnice ale imobilelor.

Dacă Alexandra Braica a susţinut că este gata să poarte discuţii cu reprezentanţii asociaţiilor şi chiar a promis că va intermedia adoptarea unui act normativ care să permită asociaţiilor să devină organizaţii de utilitate publică, Doru Ciocan a ales să le dea celor care l-au invitat la Arad un răspuns mai dur. Poate unii dintre noi nu doresc progresul… Aştept propuneri de la dumneavoastră, patru pagini, pentru modificarea Legii 230. De asemenea, trebuie să ştiţi că în ceea ce priveşte preţul, pentru că a cerut cineva că preţul trebuie să fie cât mai mic, nu este aşa, preţul trebuie să fie corect. Cu privire la simplificarea procedurii de atestare, vă contraziceţi, pentru că tot acum aţi spus că doriţi să deveniţi organizaţii de utilitate publică. În aceste cazuri e nevoie de un profesionist, pentru că în multe cazuri un preşedinte de asociaţie nu are nimic cu administrarea unui imobil. Eu personal voi sprijini ideea plăţii utilităţilor prin mijloace electronice. Cu privire la acea prognoză a creşterii preţurilor pe zece ani, este o problemă cu două tăişuri. S-ar putea ca preţurile prognozate să nu poată fi aplicate sau ca aceste preţuri să crească, dar putem discuta despre aceste lucruri”, a spus Ciocan. Preşedintele ANRSC a continuat, venind în sprijinul guvernanţilor care au pus gând rău convenţiilor civile, spunând că asociaţiile de proprietari şi cei care lucrează pentru acestea nu au decât să plătească taxele şi impozitele cerute de stat. „Punctul meu de vedere este să facem o regulă. Nu voi susţine convenţiile civile. Trebuie să învăţăm toţi că trebuie să muncim şi să plătim la stat”, a mai spus Ciocan.

Sala a reacţionat la afirmaţiile lui Ciocan

După cum era şi normal, multe dintre afirmaţiile şefului ANRSC au stârnit nemulţumirea celor prezenţi în sală. Primul care a luat atitudine a fost Dumitru Cumpănaşu, reprezentantul asociaţiilor de proprietari de la Râmnicu Vâlcea, care i-a cerut lui Ciocan să-şi oprească monologul, pentru că toţi cei prezenţi doresc să poarte un dialog. „Dumneavostră trebuie să fiţi arbitru între furnizor şi utilizator, dar din câte am văzut arbitraţi doar în favoarea furnizorului”, a spus Cumpănaşu. Mihai Mereuţă i-a transmis la rândul său lui Ciocan, că Liga Habitat nu se opune progresului şi nu cerşeste ajutorul nimănui. „Noi am depus numeroase solicitări pentru modificarea Legii 230, iar dumneavostră ne cereţi acum să venim cu propuneri pe patru pagini? Până acum nu am fost decât parteneri, cu toată opoziţia pe care am făcut-o, dar am considerat această opoziţie ca fiind o susţinere pentru dumneavoastră. Dacă vă doriţi o opoziţie, suntem de acord. Încercaţi să nu mai fiţi răutăcios, că nu e momentul”, a punctat Mereuţă. La rândul său, reprezentantul asociaţilor de proprietari din Cluj i-a cerut lui Ciocan să ia în considerare şi părerile ONG-urilor, pentru că şi acolo există specialişti în domeniu; reprezentantul Timişoarei a spus că legile trebuie făcute în sprijinul cetăţenilor şi a cerut informaţii cu privire la persoanele abilitate să discute cu asociaţiile pe tema modificării Legii 230.

Aradul rămâne fără subvenţii?

În continuare, Ciocan a vorbit despre subvenţionarea utilităţilor şi a avertizat că municipiul Arad ar putea rămâne fără subvenţii. „La 1 iulie s-a aprobat schema de ajutor de stat. Pentru încălzire sunt cuprinşi 55 de operatori economici care produc energie termică în sistem centralizat, nefiind nominalizaţi. E vorba de 2.570 de milioane care se acordă în anumite condiţii. Astăzi e posibil ca în Arad ajutorul de încălzire să nu mai poată fi atribuit, pentru că astăzi nu există contract între autoritatea publică locală şi CET-Hidrocarburi”, a afirmat Ciocan. Cornel Alicescu Bobancu, directorul CET-H, i-a răspuns pe scurt că acel contract există, dar Ciocan a ţinut să menţioneze că documentul „nu este cum trebuie.”

 

Recomandările redacției