copilViolenţa îndreptată împotriva copiilor este, parcă, tot mai prezentă în ultima vreme, într-o ţară în care multora dintre părinţi nici nu le mai pasă de cei pe care i-au adus pe lume. În acest context, părinţii sunt mai degrabă preocupaţi de partea financiară, aşa că aleg să îşi abandoneze sau să îşi lase copiii în grija altor persoane, în timp ce ei merg în străinătate, la muncă. Cel mai recent caz în care un minor ajunge victimă este cel al unui băieţel de 4 ani, care a ajuns la spital cu ochii umflaţi. Autorităţile cred că el a fost bătut.

 

Copilul de numai 4 ani a ajuns la spital prezentînd urme vizibile de violenţă. Cînd l-au văzut, medicii au anunţat poliţia, însă rudele spun că băiatul s-ar fi auto-accidentat.

Oricum, cert este că băieţelul a fost neglijat.  „A căzut la baie, pe chiuvetă, s-a lovit la cap şi pe dimineaţă s-a umflat. Nu a fost bătut copilul, copilul spune… nu a fost bătut în nici un caz, a spus mama copilului.

 

De altfel, mama lui l-a lăsat în grija unui unchi, care a recunoscut că nu a putut să îl supravegheze corespunzător. „Eu eram acasă, în grija mea l-a lăsat maică-sa. Mai am un bebeluş, soţia a fost la cumpărături, era ora 14. Eu i-am spus să meargă să îşi facă o baie, practic nu m-a anunţat. După ce a făcut baie copilul, nu ştiu, a alunecat, a venit cu moalele capului în chiuvetă, am auzit ceva acolo, dar nu puteam să las bebeluşul singur, l-am întrebat ce a făcut. Pe moment, nu s-a văzut, nu a sângerat. A doua zi, l-am văzut umflat la ochi şi la cap tot era vânăt. Soţia s-a panicat şi a început să plângă.”

 

Cu acceaşi nonşalanţă şi mătuşa copilului admite că băiatul este nesupravegheat şi spune că i se poate întîmpla oricărui copil. Dacă un copil cade şi se loveşte e vina cuiva? Şi eu am un copil şi s-a lovit cu ochiul de marginea patului şi s-a invineţit. Se vede că nu e intreţinut copilul?”, a spus mătuşa copilului.

 

Nu de aceeaşi părere sunt şi poliţiştii, care promit să îi tragă la răspundere pe cei vinovaţi de starea în care se află copilul.„Colegii mei au început deja cercetările, s-a solicitat şi un punct de vedere de la Serviciul de Medicină Legală cu privire la aceste posibile urme de violenţă, între timp, colegii mei au întocmit acte premergătoare unui dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de loviri şi alte violenţe”, au spus poliţiştii.

 

Poliţiştii au sesizat şi Directia Generală de Asistenta Socială şi Protectie a Copilului.

„În momentul în care starea de sănătate a minorului se va îmbunătăţi, acesta va fi instituţionalizat cu măsură de protecţie în regim de urgenţă”, a spus purtătoarea de cuvânt a Direcţiei Generale de Asistenţă şi Protecţie a Copilului, Vanina Vanci.

 

Dacă se va dovedi că băieţelul a fost bătut, agresorul ar putea fi decăzut din drepturile părinteşti şi chiar pedepsit cu închisoarea.

 

Cristian Cotuna

Recomandările redacției