padureSilvicultorii care au crezut ani de zile că sunt adevăraţii stăpâni ai pădurilor încep să dea socoteală pentru faptele lor. Conform reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad poliţiştii cercetează doi pădurari, care în calitate de gestionari ai unor cantoane silvice din judeţ sunt bănuiţi de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. Din informaţiile noastre, este vorba de doi silvicultori din zona Gurahonţ, care sunt cercetaţi pentru neregulile descoperite la Cantonul Valea Raiului şi la Composesoratul Gurahonţ. „Urmare a cercetărilor efectuate, s-a stabilit că în perioada 20.02.2014 – 28.08.2014, unul din cei doi pădurari nu ar fi sesizat existența a 146 de cioate, în volum de 97,344 mc, cu valoarea de 18.522,50 lei, provenite de la arbori tăiați ilegal de pe suprafața a două cantoane silvice, iar în perioada 23.05.2014 – 06.06.2014, cel de-al doilea pădurar, nu ar fi sesizat existența a 84 de cioate în volum de 44,636 mc, cu valoarea de 21.776,18 lei, provenite de la arbori tăiați ilegal”, susţin reprezentanţii IPJ.

Tăieri ilegale la Honţişor

Neregulile descoperite acum la Gurahonţ vin după mai multe scandaluri în care au fost implicaţi silvicultorii din zonă, care lucrează în cadrul Direcţiei Silvice Arad, instituţie condusă de Teodor Ţigan. În numerele trecute ale ziarului nostru vă informam că pe 13 martie au fost descoperite mai multe tăieri ilegale. Zona în care s-a descoperit prejudiciul se numeşte Valea Şătrii şi se află în administrarea Unităţii de Producţie 3 Honţişor. Din informaţiile noastre, controlul trebuia să ajungă într-un alt parchet, însă s-a produs o eroare care a dus la descoperirea unor lipsuri. Mai mult, oamenii spun că aici s-ar fi petrecut şi alte nereguli, că s-ar fi făcut schimb de material lemnos între depozite, acestea fiind unul lângă celălalt, despărţite de un singur gard. De asemenea, se vorbeşte că o firmă protejată de Teodor Ţigan care deşi ar fi avut datorii către Direcţia Silvică, ar fi fost lăsată în continuare să participe la licitaţii, deşi regulile RNP sunt foarte stricte în acest sens.

A încercat să-i mituiască pe reprezentanţii composesoratului

În iunie, reprezentanţii Composesoratului Gurahonţ ne-au contactat la redacţie, pentru a se plânge de modul în care au reacţionat angajaţii Direcţiei Silvice Arad, după ce au fost descoperite mai multe furturi în pădure. „În 19 mai am sesizat Ocolul Silvic Gurahonţ, care ne păzeşte pădurea, că sunt cioate de cireş tăiate proaspăt şi mai multe cioate suspecte de alte specii. Cireşul este una dintre cele mai scumpe esenţe. Din păcate, inginerul silvic nici nu vrea să audă să impute butuci mai vechi de un an de zile, care s-au înnegrit. Din câte am înţeles, pădurarul ştie cine a furat, dar nu vrea să îl prindă”, povestea Ioan Haiduc, unul dintre membrii composesoratului. Mai mult, bărbatul mai susţine că înaite de prima inspecţie, pădurarul care răspunde cantonul în care s-a dat atacul, l-ar fi contactat şi i-ar fi promis că îi dă lemne, cu condiţia să nu ia parte la inspecţie şi să uite întâmplarea. „Au încercat să mă impiedice să merg şi eu la inspecţii. La cea de a treia, cum nu am fost, nu s-a mai găsit nicio cioată. Oficial, în urma inspecţiilor s-au descoperit 84 de cioate, dar cantitatea lipsă este mult mai mare. Din câte am văzut, în pădure sunt cioate şi cu diametrul de un metru. S-a făcut un proces verbal, întocmit de cenzorul de la composesorat, în care sunt trecute dimensiunile normale ale cioatelor, dictate de pădurar, dar silvicultorii încearcă să diminueze valoarea pagubelor, pentru a nu-l da afară din serviciu pe pădurar”, mai spunea la vremea respectivă Ioan Haiduc. În continuare, trebuie spus că Bujor Hărduţ, preşedintele composesoratului ne-a povestit că că acelaşi pădurar i-ar fi oferit o anumită sumă de bani, pentru a fi mai îngăduitor.

Recomandările redacției