eveniment%20experiment[1]

Legaţi la ochi, participanţii au fost nevoiţi să se descurce în beznă

Mizând pe ideea că, numai fiind privați de un simț, chiar și pentru câteva momente, putem înțelege prin ce trec persoanele cu dizabilități, reprezentanții Club Lions „Arad 2007” au organizat un eveniment – experiment inedit în țară. Este vorba de „Cina – Dialog pe întuneric“, un moment în cadrul căruia, 100 de arădeni au empatizat cu nevăzătorii

În perioada 15 -17octombrie 2014, între orele 11:00 – 17:00, Club Lions „Arad 2007” a amplasat în Piața Avram Iancu din Arad un container, amenajat adecvat, în interiorul căruia vizitatorii au putut experimenta ce înseamnă să fi nevăzător. Intrarea și vizitarea containerului a fost liberă. Evenimentul s-a desfășurat sub genericul „Experimentează câteva clipe din viața unui nevăzator”, prin intermediul căruia se marchează Ziua Bastonului Alb. Miercuri, la Centrul de Afaceri Maris Arad a avut loc evenimentul „Cina – Dialog în întuneric”.

Legaţi la ochi, participanţii au fost nevoiţi să se descurce în beznă, pentru a înţelege mai bine greutăţile semenilor cu dizabilităţi de vedere. Pentru mulţi, experimentul a fost mai mult decât interesant. Cei fără probleme de vedere au reuşit să înţeleagă o parte din greutăţile cu care se confruntă nevăzătorii. „Mi se pare că e un experiment interesant și după primele minute pot spune că este impresionant. Să nu uităm că pt ei e viata de zi cu zi“, a spus o participantă la experiment.

La cină au participat şi soţii care îl au pe Max, primul cîine din ţară, antrenat să ghideze un cuplu de nevăzători. „Inițiativa este una lăudabilă. Numai așa pot empatiza și oamenii fără dizabilități cu noi“, spune Adrian Benchea, stăpânul ghidului pe patru labe, Max.

Toți invitații au avut posibilitatea să ofere donații. Sumele vor fi donate asociatiei de nevăzători. Participanţii au donat, în total, 2000 de lei, bani cu ajutorul cărora vor fi cumpărate cîteva bastoane albe, pentru nevăzători.

Recomandările redacției