tribTribunalul Arad a prezentat minuta soluţiei pe scurt în cazul celor nouă persoane acuzate de contrabandă şi constituire de grup infracţional, după zecile de descinderi care au avut loc duminică, în Arad, Timiş şi Bihor. Considerat capul reţelei, Sorin Ştefan Andra a fost arestat pentru 30 de zile, iar ceilalţi opt sunt cercetaţi în stare de libertate, sub control judiciar.

Iată solutia pe scurt:
În baza art. 226, raportat la art. 223 alin. 2 Cod procedură penală, admite propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Arad şi dispune arestarea preventivă a inculpatului Sorin Ştefan Andra, pe o durată de 30 de zile, de la 20 octombrie 2014 până la 18 noiembrie 2014, inclusiv. În baza art.227 alin.1 Cod procedură penală, respinge propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Arad a inculpaţilor Ioan Banfil şi Daniel Emil Şirian (…) şi dispune luarea măsurii arestului la domiciliu faţă de aceştia, pe o durată de 30 de zile, de la 20 octombrie 2014 până la 18 noiembrie 2014, inclusiv. În baza art. 221 alin. 1 Cod procedură penală impune inculpatului Şirian obligaţia de a nu părăsi imobilul din localitatea Pecica, str. 412, nr. 2 judeţul Arad şi inculpatului Banfil, de a nu părăsi imobilul din sat Căpâlnaş, nr.147, com. Birchiş, jud. Arad, fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza.
În baza art. 221 alin. 2 Cod procedură penală pe durata arestului la domiciliu, inculpaţii Şirian şi Banfil au următoarele obligaţii: a) să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemat; b) să nu comunice cu ceilalţi inculpaţi din prezenta cauză; În baza art. 221 alin.4 Cod procedură penală atrage atenţia inculpaţilor Daniel Emil Şirian şi Ioan Banfil că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care îi revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive.
În baza art.227 alin.1 Cod procedură penală, respinge propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Arad a inculpaţilor Ileana Silaghi şi Iuliana Rozalia Papp. În baza art. 227 alin.2 Cod procedură penală raportat la art. 202 alin. 4 lit. b Cod procedură penală dispune luarea măsurii controlului judiciar faţă de inculpatele: SILAGHI şi PAPP. În baza art. 215 alin. 1 noul Cod procedură penală, inculpatele Silaghi şi Papp trebuie să respecte următoarele obligaţii: a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemaţi; b) să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; c) să se prezinte la Inspectoratul de Poliţie Oradea, judeţul Bihor şi Postul de Poliţie Zimandu Nou, judeţul Arad conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat. În baza art. 215 alin. 2 noul Cod procedură penală, inculpatele trebuie să respecte şi următoarele obligaţii: – să nu părăsească ţara fără încuviinţarea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza; – să nu se apropie de ceilalţi participanţi la comiterea infracţiunii; Atrage atenţia inculpatelor Silaghi Ileana şi Papp Iuliana Rozalia asupra dispoziţiilor art. 215 alin. 3 Cod procedură penală, privind înlocuirea măsurii controlului judiciar cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care le revin.
În baza art.227 alin.1 Cod procedură penală, respinge propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Arad a inculpaţilor: GHEORGHE ACHIM – CIORTEA MIRCEA – ROMAN GHEORGHE-LAURIAN şi VÂRTACI DIANA-ENIKO. În baza art.227 alin.1 Cod procedură penală, dispune punerea în libertate a inculpaţilor Banfil Ioan, Şirian Daniel Emil, Roman Gheorghe Laurian, Ciortea Mircea, Achim Gheorghe, Vârtaci Diana Eniko, Silaghi Ileana şi Papp Iuliana Rozalia. În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. În baza art. 272 Cod procedură penală, dispune virarea sumei de 200 lei, reprezentând onorariu avocat din oficiu, din fondurile Ministerului Justiţiei în contul Baroului Arad.
Cu drept de contestaţie, în termen de 48 de ore de la pronunţare. Pronunţată în Camera de Consiliu, azi, 20 octombrie 2014, ora 22,25.

Recomandările redacției