kirvai2 kirvai1 kirvai3La Frumușeni s-a desfășurat la începutul acestei luni încă o ediție de kirchweih – o cunoscută sărbătoare tradițională a comunității germane. Astfel, pe străzile satului au putut fi admirate sâmbătă, 4 octombrie frumoase activități ce fac parte din desfășurarea acestei sărbători. La ea au participat și un grup organizat a comunităţii etnice din Germania, alcătuită din foşti locuitori ai satului. Despre desfășurarea acestui frumos eveniment ne-a relatat pe larg și cu emoție doamna Florica Bak.
Salutul primarului
Administrația locală a susținut buna desfășurare a sărbătorii, primarul comunei Frumușeni, Reginald Andronic adresând salutul său celor prezenți și cuvinte de bun venit oaspeților din Germania. Primirea grupului – condus de doamna Ani Denk – s-a făcut cu tradiționala pâine și sare. Au fost prezenți și viceprimărița Irina Iovan, unii membri Consiliului Local precum și preoții Viorel Higioşan, Sorin Ilota şi Sorin Higioşan dar și copiii membri ai Ansamblului Folcloric „Bizere“. Au mai participat și elevi ai liceului „Nikolaus Lenau” din Timi­şoara – îmbrăcaţi în costume tradiţionale şvă­beşti, precum şi fanfara din Nădlac.
S-au vizitat apoi unele obiective locale: Grădinița, Școala Generală, Biserica Ortodoxă, oaspeții fiind întâmpinați peste tot cu bucurie și sim­patie. La Monumentul Eroilor din Parc s-a depus o coroană de flori şi a avut loc o scurtă slujbă de comemorare.
Parada… costumelor șvăbești
Impresionantă a fost parada stradală a portului popular şvăbesc – la care s-au alăturat şi tineri români înveșmântați în port popular românesc – având în frunte și perechi dintre oaspeți – prima pereche purtând și tradiţionalul pom din rozmarin; frumusețea ei n-a fost umbrită de vremea ploioasă. Pomul a fost licitat, după tradiție, tot în parc, urmând apoi câteva dansuri populare prezentate de tinerii din Timişoara.
În Căminul Cultural s-a ținut o masă comună, ocazie cu care, după salutul gazdelor, oaspeții au adresat mulțumiri pentru primirea călduroasă; s-a subliniat apoi cât de importante sunt tradițiile pentru crearea acestor frumoase punți de colaborare între generații, între comunități. Copiii şi tinerii localnici au prezentat un scurt program cultural-artisitic.
Impresii de final
Conducătoarea grupului de oaspeți, doamna Ani Denk a subliniat cu emoție: „sunt plăcut surprinsă  că la Frumușeni se poartă costumul tradițional pe care l-am purtat și eu în tinerețe; vin aici în fiecare an, fiica mea fiind președintele Asociației Germane din Frumușeni. Ținem foarte mult la origini, la locul în care ne-am născut și am copilărit, din acest motiv am insistat să facem această sărbătoare aici. Suntem mulți care ne-am revăzut după 30 de ani, organizându-ne la telefon. E un domn care a plecat în 1959 și nu a mai fost… «acasă» până acum. Suntem foarte mulți de aici care vorbim cu mândrie românește”.
În final toată lumea a putut participat la balul tradițional, care „a fost ca pe… vremuri, poate chiar mai frumos!“. Împreună, oaspeți și gazde și-au manifestat speranța că vor mai avea parte de astfel de momente de bucurie și că „timpul va lucra în favoarea noastră“.     (F.B.)

Recomandările redacției