ponta primaDupă cum vă informam într-unul din numerele trecute ale ziarului nostru, premierul Victor Ponta, care este şi candidatul PSD la alegerile prezidenţiale care se desfăşoară duminică, a făcut pe 17 octombrie o vizită la Arad, prilej cu care a participat şi la o întâlnire cu oamenii de afaceri din zonă. Printre reprezentanţii mediului de afaceri prezenţi la întâlnirea cu pricina s-a aflat şi Viorel Lazăr, patronul de la SC Lazăr&Sohne, cercetat pentru mai multe infracţiuni.  Din informaţiile pe care le avem, Lazăr s-ar fi întâlnit ulterior şi tete a tete cu premierul. Având în vedere problemele pe care le are Lazăr cu legea, am dorit să obţinem un punct de vedere din partea premierului în legătură cu această întâlnire, drept pentru care am trimis, în cursul zilei de ieri, două solicitări oficiale, atât la sediul central al PSD, cât şi la Palatul Victoria, cerând să fim informaţi cine a aranjat întâlnirea tete a tete şi care au fost subiectele abordate. Reprezentanţii Guvernului neagă însă că întâlnirea a avut loc, aşa cum ne-au relatat sursele noastre. „În data de 17 octombrie 2014, conform programului public anunţat de Biroul de presă al         Guvernului, primul-ministru Victor Ponta nu a avut nicio întâlnire tete-a-tete”, se arată în răspunsul primit de la Biroul de Presă al Guvernului.
Pe de altă parte, din informaţiile noastre, Viorel Lazăr s-ar fi lăudat în mai multe rânduri că este prieten cu senatorul Liviu Pop, fost ministru interimar al Educaţiei, Cercetării şi Tineretului şi fost ministru delegat pentru Dialog Social în Guvernul Ponta. Contactat telefonic, Liviu Pop a recunoscut că-l cunoaşte pe Lazăr, dar nu a ştiut că acesta s-a întâlnit cu Ponta. „Îl cunosc pe domnul Lazăr. Îl cunosc pe domnul Lazăr, pentru că am fost de multe ori la dumneavoastră şi am mulţi prieteni acolo. Dacă mai merg de câteva ori şi pe domnul Falcă mi-l fac prieten, numai cu domnul Funeriu nu pot să mă împrietenesc. Ştiu că premierul a fost la Arad, a avut o întâlnire cu oamenii de afaceri, dar nu am ştiut că s-a întâlnit cu domnul Lazăr”, ne-a declarat Pop.
În ceea ce-l priveşte, deranjat de dezvăluirile făcute anterior de Glasul Aradului, Lazăr a refuzat să ne dea o declaraţie cu privire la această întâlnire, susţinând însă că ne va face plângere penală. „Firma noastră a încetat de mult colaborarea cu Glasul Aradului. Ce aţi scris în ziar sunt inepţii. Cineva va plăti. Ne-aţi denigrat firma”, s-a mărginit să declare Lazăr, fără a nega că s-a întâlnit cu Ponta.
ANAF-ul nu a infirmat informaţiile noastre
Cazul Lazăr&Sohne, prezentat în numerele trecute ale ziarului nostru, a intrat, din informaţiile pe care le deţinem, şi în atenţia autorităţilor din Germania. Astfel, Ministerul de Finanţe German a trimis pe adresa Ministerului de Finanţe din România, o solicitare care a ajuns la compartimentul de specialitate din cadrul ANAF, prin care se cer informaţii cu privire la Viorel Lazăr şi membrii familiei sale. Din informaţiile noastre, fiscul german  a solicitat date cu privire la toate bunurile şi bilanţurile firme­lor deţinute de familia Lazăr. În aceste condiţii am trimis o solicitare scrisă pe adresa ANAF, instituţie care nu a infirmat însă informaţiile noastre.  „Ob­ţinerea de informaţii de  natu­ra celor solicitate excede cadrului legal stabilit prin art. 11 din Ordonanţa Guvernului nr.92/2003 pri­vind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Prin urmare, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală nu poate furniza   informaţiile solicitate, întrucât acestea fac parte din categoria informaţiilor  considerate a fi secret fiscal, în conformitate cu actul normativ menţionat”, se arată în răspunsul primit de la ANAF.
Procurorii au descins în februarie la Lazăr&Sohne
Vă reamintim că procurorii arădeni au făcut o descindere la SC Lazăr&Sohne în luna februarie. Din informaţiile noastre, totul a pornit de la plângerea depusă de două persoane, soţ şi soţie, care s-au trezit că sunt angajate fictiv la Lazăr&Sohne, deşi nu călcaseră niciodată în respectiva fabrică. Anchetatorii ne-au povestit că numărul contractelor de muncă fictive este foarte mare şi că semnăturile celor doi soţi au fost falsificate, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad efectuând cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals, uz, uz de fals, săvârşite pentru a deplasa personal în afara ţării şi obţinere ilegală de contigentare forţă de muncă pentru străinătate. Pentru a putea detaşa persoane în străinătate, cum a procedat patronul firmei, societatea trebuie să aibă un anumit număr de angajaţi, astfel încât au fost făcute angajări fictive.
Sursele noastre susţin că anchetatorii mai efectuează cercetări şi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune. Una dintre principalele surse de câştig ale patronului firmei provenea din trimiterea de personal la muncă în Germania. Respectivele per­soane  erau angajate la Lazăr&Sohne, cu sa­lariul minim pe economie, iar în Germania primeau între 800 şi 1.500 de euro, în timp ce în România se plăteau contribuţii sociale aferente salariului minim, pentru sute de per­soane trimise la muncă, Statul Român fiind prejudiciat cu sume imense, în timp ce re­prezentanţilor Statului German li se spu­nea că taxele sunt plătite în ţara de origine.
Având în vedere că informaţiile primite de la ANAF sunt neconcludente, vom face o solicitare către autorităţile competente din Germania, pentru a afla date suplimentare des­pre cazul Lazăr&Sohne. Vom reveni.

Recomandările redacției