DSCN9963

Repetiţiile au avut loc sub imperiul ameninţărilor

Problemele de la Filarmonica Arad dintre conducere şi sindicalişti sunt departe de a fi rezolvate. Nemulţumiţi de felul cum managerul instituţiei, dr. Alin Văcean îi tratează şi de faptul că acesta refuză ca problemele să se rezolve pe cale amiabilă, sindicaliştii au apelat ieri, între orele 10-12 la o grevă de avertisment.

Chiar în timpul repetiţiilor orchestrei simfonice şi a corului academic au fost afişate la vedere, la baza scenei, bannere cu inscripţiile: „Grevă“, „Stop abuzului“ şi „Stop ameninţărilor“.

Legat de grevă, preşedintele Sindicatului Artiştilor Interpreţi din Filarmonica Arad, Mihai Dogaru a spus: „De când în fruntea Filarmonicii Arad a venit d-l Alin Văcean problemele noastre în loc să se rezolve, s-au agravat. Încă de anul trecut am dorit să încheiem contractul colectiv de muncă, însă managerul nostru a refuzat să vină la negocieri. Probabil nu era de demnitatea sa acest lucru, aşa că a fost reprezentat la ITM de un avocat care habar nu avea de problematica unei instituţii de cultură aşa cum este filarmonica arădeană. De fapt d-l Alin Văcean ne priveşte tot timpul de sus, este arogant şi dispreţuitor cu noi, nu-şi ajunge sieşi. Auzind că vrem să organizăm o grevă de avertisment, ne-a trimis o adresă oficială în care umblă cu ameninţări şi în care ne cere o listă cu cei care sunt în grevă.“

Mihai Dogariu mai spune că directorul îi persecută pe cei care îşi spun părerea deschis, luând măsuri administrative şi chiar implicându-se în actul artistic, cum ar fi alcătuirea formaţiei corale, trecând peste dirijorul Robert Daniel Rădoiaş, ştiribindu-i acestuia autoritatea şi ducându-i prejudicii de imagine. Întrebat de noi despre acest aspect, cunoscutul dirijor Robert Daniel Rădoiaş a spus, printre altele. Ambasada României la Praga a trimis o invitaţie Filarmonicii Arad  pentru a susţine în luna decembrie nişte concerte de colinde româneşti în Cehia. Directorul Alin Văcean ne-a chemat şi a spus că nu se va pleca niciunde dacă cei care l-au jignit în diferite împrejurări nu-şi vor cere scuze. Acest lucru nefiind îndeplinit, directorul a stabilit că în Praga va merge orchestra de cameră, pentru care a primit invitaţie, corul academic rămânând acasă. Am dori să ştim şi noi de ce a apărut invitaţia pentru orchestra de cameră şi să ştim  adevăratul motiv pentru care ni s-au anulat concertele din Praga.“

Abordat de noi vizavi de problemele sindicaliştilor, dr Alin Văcean ne-a informat, printr-un comunicat de presă: „În cursul lunii mai 2014 conducerea Filarmonicii de Stat Arad a iniţiat procedura de negociere a Contractului Colectiv de Muncă la nivel de unitate. În acest sens, s-a făcut convocarea reprezentanţilor salariaţilor, mai exact a sindicatului reprezentativ SAIFA. Procedurile de negociere au durat pe întreaga perioadă legală de 60 de zile. Cu toate acestea, până la data încetării perioadei respective, nu s-a putut ajunge la un acord privind multiplelele doleanţe solicitate de către sindicatul reprezentativ al salariaţilor. Faţă de această stare de fapt, s-a iniţiat şi procedura concilierii care a avut loc prin supravegherea de către un reprezenatnt al ITM Arad. Deşi au fost acceptate de către patronatul Filarmonicii , parţial, unele revendicări sindicaliste, conflictul colectiv de muncă a rămas deschis întrucât celelalte năzuinţe sindicaliste nu au putut fi revendicate.“

Evident că problemele existente între conducerea instituţiei şi sindicat sunt mult mai complexe, este clar că o comuniune între cele două entităţi pare să nu se producă prea curând, fiecare dintre părţi susţinându-şi cu mult pastos  şi cu destulă rigiditate opiniile.

Părerea noastră este că unica soluţie este… două: 1) Sindicaliştii-artişti in corpore să-şi găsească un alt loc de muncă; 2) Managerul dr. Alin Văcean să-şi găsească un alt loc de muncă (sau să fie ajutat de instanţe superioare să-şi găsească un alt loc de muncă). Două săbii în aceeaşi teacă n-au loc niciodată, oricât ai forţa teaca.

 

  • vasile tomazian spune:

    Domnule Don,
    Sunteti un om de cultura apreciat. De aceea imi este neplacut -si regret- ca trebuie sa va atrag atentia asupra unui dezacord grammatical care nu va caracterizeaza: „PROBLEMELE de la Filarmonica (…) ESTE departe de a fi rezolvata”.
    Sunt convins ca doar graba in redactarea articolului explica aceasta nedorita neatentie.
    In rest, va pastrez vechea apreciere.

    • Autorul spune:

      D-le Vasile Tomazian, aveţi dreptate: 1) sunt un om de cultură apreciat; 2) Greşeala e elementară şi impardonabilă, dar se mai întâmplă pe la redacţii din cauza vitezei. De vină în ultimă instanţă este corectorul, 3) Corectorul ziarului este Petre Don.

  • Dorin Avramuta spune:

    Desi e doctor, dr. Alin Vacean are cultura si valoare de brancardier. Nu este singurul in această postura. Din pacate, Filarmonica din Arad a ajuns de rasul lumii. Este la ora asta cea mai slaba institutie de gen din tara. Cat de curand se va pune lacat pe usi, iar pe scena Palatului Cultural vor canta alde Guta, Minune si Salam. Ghici ghicitoarera mea (precum a zis candva presedintele): care sunt numele groparilor Filarmonicii, începand cu primarul si incheind cu saltimbancii si trepadusii ajunsi manageri si diriguitori?
    Aducerea doctorului Vacean ca director la Filarmonica a schimbat radical menirea institutiei, transformand-o din lacas de cultura in balamuc.
    Filarmonica isi trage ultimele suflari horcaind pe la toate carpelile orchestrei si ale corului, asa ca ar fi bine ca doctor Alin Vacean sa anunte de pe acum cand va fi
    priveghiul, care popa va canta „De profundis” si cine va legana coliva.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției