A trecut şi ziua de 2 noiembrie, când românii au fost chemaţi la vot să-i desemneze pe cei doi politicieni care intră în lupta finală pentru fotoliul de la Cotroceni. În cea ce-i priveşte pe Ponta şi Iohannis nu a fost nicio surpriză. Aşa cum aproape toată lumea se aştepta, cei doi au trecut în turul al doilea, iar diferenţa dintre ei nu trebuie să mire pe nimeni. Sigur, ar fi fost mult mai bine pentru candidatul ACL dacă ar fi fost devansat cu doar cinci sau şase procente, dar nici cele zece procente în favoarea lui Ponta nu sunt imposibil de recuperat.

Dacă este să vorbim de surprize, din punctul meu de vedere Tăriceanu şi Monica Macovei au obţinut mult peste aşteptări, iar Elena Udrea, care a avut o campanie mai bună decât campaniile celor doi a fost surclasată. În ceea ce-l priveşte pe fostul premier liberal, lumea nu a uitat că pe vremea sa s-a trăit cel mai bine după Revoluţie. Asta pot să înţeleg şi să accept. Înţeleg şi mesajele anticorupţie transmise de Macovei, dar acestea nu au prea ajuns să fie cunoscute de opinia publică, iar imaginea pe care a reuşit să şi-o construiască fostul ministru al Justiţiei nu a fost una foarte strălucită, charisma lipsindu-i cu desăvârşire. Cu toate acestea a reuşit să-i convingă pe mulţi să-i dea votul, prin intermediul internetului, ceea ce ar trebui să dea de gândit.

Dar să revenim la cei doi finalişti. În cele aproape două săptămâni care au mai rămas până la turul al doilea, fiecare dintre ei îşi joacă cariera politică. În cazul unei eventuale înfrângeri, cel mai mult ar avea de pierdut actualul premier, pentru că va fi aşteptat la cotitură de câţiva baroni roşii, gata să-l mazilească. Liviu Dragnea visează de multă vreme să preia conducerea partidului şi de ce să nu recunoaştem, lăsând la o parte anumite schelete pe care le are în dulap, mai mult sau mai puţin ascunse, are şi argumentele necesare. Iar faptul că s-a aliat cu Sebastian Ghiţă spune multe despre ceea ce este pregătit să facă pentru a-şi atinge ţelul. De altfel, pe lângă Dragnea, mai sunt şi alţii interesaţi de funcţia lui Ponta, aşa că, un eşec ar produce pagube majore. Mai mult, nu trebuie să uităm ce a păţit Năstase, după ce a gustat din cupa amară a înfrângerii în lupta cu Băsescu.

De asemenea, nici lui Iohannis nu îi va fi prea uşor să gestioneze pierderea alegerilor, după ce în competiţia internă l-a tras pe linie moartă pe Crin Antonescu şi i-a luat apoi faţa lui Cătălin Predoiu. Cu siguranţă, partizanii lui Antonescu, atâţia câţi au mai rămas, vor prinde din nou glas, la fel cum vor începe discuţii şi în zona democrat-liberală. Să nu mai vorbim de partidul lui Tăriceanu, care va face tot posibilul să saboteze PNL-ul.

Pe de altă parte, zilele rămase până la turul al doilea, sunt decisive şi pentru noi. Trebuie să alegem direcţia în care ne vom îndrepta în următorii cinci ani şi mai ales, trebuie să alegem un nou tip de preşedinte. Viitorul ne va spune dacă am făcut o alegere bună sau rea, dar important este să facem alegerea respectivă, după cum, la fel de important este ca şi românii plecaţi peste graniţă să fie lăsaţi să voteze, nu cum s-a întâmplat la primul tur, când au fost trataţi cu un dispreţ profund de guvernanţi, iar România a ajuns din nou în ziarele şi emisiunile de ştiri din Occident la rubrica „Aşa nu”.

  • Dan Bacos spune:

    da,un presedinte care sa nu mai asculte de Basescu,…Iohanis va fi un nou Bok pe rol invers de președinte condus de PM (Băsescu). NU mai vrem ,vrem schimbare ,clica băsistilor deja sint aproape de neoprit,si DNAul ii ajuta pe față ,se ascund sub sloganul ca vin comunistii. Nu vin comunistii,si Basescu a fost comunist ,si securist pe deasupra. Nu sint de acord ca diaspora sa hotarască soarta mea si acelor care nu am fugit afară de sărăcie ,am rămas si am suportat,ne-am luptat cu clica basista. Da vreau schimbare.Niciodata unul ca Iohannis nu va fi un bun roman,cu parintii in Germania si el cu șase case ,..rideau de Nastese ca are 4 ,.ei ,asta e mai tare. Romani ,nu va lasati pacaliti.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției