militari pagina

Militarii şi-au dat seama că au fost minţiţi

Deşi au sperat că după venirea la putere a Guvernului Ponta, toate problemele lor apărute pe vremea Guvernului Boc vor fi rezolvate, foştii militari îşi dau seama acum că au fost înşelaţi. La Alba Iulia a avut loc recent Conferinţa Naţională a Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD), filiala de la Arad fiind reprezentată de preşedintele Vasile Arion, locotenent-colonel în rezervă. Acesta susţine că situaţia în care se află foştii militari, a rămas aceeaşi ca în 2011.  „Am considerat, în special pe parcursul acestui an, ca abordarea problemelor noastre, practic aproape aceleaşi din 2011 şi până astăzi, au fost ocolite cu o neînţeleasă consecvenţă de reprezentanţii clasei politice. Armata, care ne menţine în evidenţele sale, ne tratează cu indiferenţa, ostilitate şi chiar cu dispreţ. Până la urmă toţi care au intrat pe «poarta din faţă» a carierei militare şi ne-am făcut datoria sub drapel pe timpul serviciului militar activ, până la vârsta de 63 de ani, conform legii, practic nu suntem pensionari în accepţiunea deplină a cuvântului, deoarece în ceea ce ne priveşte nu a încetat obligaţia de a presta serviciul militar, iar sumele de bani pe care le primim în schimbul acestei  obligaţii sunt impropriu denumite «pensii», fiind practic o retribuire sub forma unei rente. Despre pensie putem vorbi abia după împlinirea vârstei de 63 de ani, atunci când încetează şi obligaţiile noastre militare fata de stat”, susţine Arion.

„Cea mai perfectă bătaie de joc”

Preşedintele Filialei Arad a SCMD susţine că nici acum nu există o lege a pensiilor militare, iar „de doi ani proiectul este plimbat în cea mai perfectă bătaie de joc între instituţiile statului”. Foştii militari mai susţin că se impune revenirea la sistemul pensiilor militare de stat pentru că pensia militară este de fapt o rentă viageră, pe care militarul o primeşte ca urmare a contribuţiei sale directe la apărarea intereselor statului, a siguranţei naţionale şi integrităţii teritoriale, aspecte care nu se pot cuantifica în  unităţi monetare; principiul contributivităţii îi dezavantajează net pe militari, deoarece spre deosebire de bugetarii din sistemul civil, ei nu sunt retribuiţi suplimentar pentru activităţile desfăşurate în afara timpului legal de lucru şi nici nu au voie să desfăşoare alte activităţi aducătoare de venituri suplimentare în paralel cu îndmilitari primaeplinirea serviciului militar activ. „Datorită specificului activităţii profesionale, care presupune rezistenţă sporită la efort fizic şi psihic, militarii ies din serviciul activ la vârste inferioare celor la care se pensionează bugetarii civili, ceea ce presupune două dezavantaje faţă de cei din urmă. Astfel, perioada în care contribuie la fondul de pensii este diminuată, dar calculul pensiei se face în  actualele condiţii tot prin raportarea la aceeaşi perioadă ca şi pentru civili, care rămân în domeniul propriu de activitate timp mult mai îndelungat. De asemenea, în cele mai multe cazuri, societatea românească nu are posibilitatea de a-i integra pe militari după trecerea în rezervă în locuri de muncă ce corespund  pregătirii şi abilităţilor dobândite în Armată. Deoarece până la împlinirea vârstei de ieşire din evidenţele Armatei, rezerviştii pot fi oricând rechemaţi în serviciul activ, pentru a-şi exercita obligaţiile conform gradului şi funcţiei dobândite, este corect că pensia să fie actualizată în concordanţă cu veniturile prevăzute pentru gradul şi funcţia din serviciul activ. Actualii militari care constituie Rezerva Armatei au aceleaşi obligaţii ca şi cei care în viitor vor părăsi, în condiţiile legii, serviciul militar activ, şi prin urmare legea pensiilor militare va trebui să se aplice tuturor celor care au avut şi vor avea obligaţii militare faţă de stat, acesta din urmă având, prin instituţiile sale, de asemenea obligaţii faţă de toţi rezerviştii”, a mai spus Arion.

S-au săturat să fie discriminaţi
Rezerviştii care s-au întâlnit la Alba Iulia au mai cerut eliminarea discriminării la care au fost supuşi în ceea ce priveşte recuperarea sumelor de bani cu care au fost diminuate pensiile în perioada 2011-1 octombrie 2013, în condiţiile în care prin Legea amnistiei fiscale, pensionarii civili care au primit sume mai mari decât ar fi avut dreptul, din cauza unei erori a sistemului  nu trebuie să mai retrocedeze banii necuveniţi, iar cei cărora le-au fost deja imputate vor primi banii înapoi. Membrii SCMD afirmă că legea în cauză îi exclude însă pe militarii în rezervă şi în retragere, cărora li s-au diminuat în mod abuziv pensiile dobândite în mod legal în perioada menţionată, lucru recunoscut de autorităţi prin aplicarea Legii 241/2013, fără însă ca aceleaşi autorităţi să ia măsuri reparatorii şi să restituie rezerviştilor banii care le-au fost luaţi. De asemenea, s-a mai cerut şi eliminarea discriminării în acordarea condiţiilor de muncă în cazul militarilor trecuţi în rezervă înainte de 1 ianuarie 2011.

Recomandările redacției