fila

Senzuala Rebeca

Ultima lună a toamnei debutează la Filarmonică în seara de 6 noiembrie 2014,  printr-un  program cu o distribuţie clasică şi o pianistă invitată a cărei carieră se desfăşoară de câţiva ani pe scenele lumii. Considerată printre pianiştii de vârf ai generaţiei actuale, Rebeca Omordia revine  la Arad după o absenţă de câteva stagiuni, cu partitura Concertului nr. 2 pentru pian şi orchestră de Camille Saint Saens, una dintre cele mai extraordinare creaţii ale compozitorului francez, în  care eleganţa clasică se îmbină cu inventivitatea şi energiile curentului romantic.

Precedat de schiţa pentru orchestră de coarde Amurg de toamnă de Alfred Alessandrescu, o capodoperă de la începutul secolului XX, încărcată de efecte timbrale şi indicii stilistice impresioniste, concertul instrumental  pune încă odată în evidenţă valenţele extraordinare ale interpretei, caracterizată de critica de specialitate drept  “un pianist a cărui tehnică nu cunoaşte limite”, cu “o concepţie personală clară, de mare intensitate lăuntrică”.

Prin experienţa de la pupitru a dirijorului Dorin Frandeş, exerciţiul simfonic al săptămânii rememorează  valorile clasicismului vienez, ópusul ales pentru audiţia  din partea a doua a programului fiind una dintre simfoniile lui Joseph Haydn, cea cu numărul 88, în sol major, care prin ingeniozitatea construcţiei arhitecturale a ajuns să fie considerată  cea mai concentrată lucrare simfonică din întreaga literatură universală.

Câştigătoare a numeroase premii la concursuri naţionale şi internaţionale, Rebeca Omordia a câştigat marele premiu “Lira de Aur” la Suceava 1996, premiul I la Concursul de Pian “Mihail Jora” Bucureşti 2003, marele premiu “Ina Macarie” Bucureşti 2004, premiul I la “Concursul Internaţional de Pian Beethoven” organizat de Filarmonica Arad 2007, marele premiu “Renna Kellaway Recital Prize” Bimingham Conservatoire 2009, premiul III la “Concursul Internaţional de Pian Bela Bartok” Szeged, Ungaria 2010.

Premiul Delius câştigat în 2009 la Birmingham Conservatoire a deschis colaborarea cu renumitul violoncelist britanic Julian Lloyd Webber, alături de care a concertat ca partener de muzică de cameră în numeroase transmisiuni directe la BBC Radio 3, în faţa primului ministru la 10 Downing Street, la Highgrove pentru organizaţia prinţului de Wales “Princes’ Trust” precum şi în săli ca “Lincoln Performing Arts Centre”, “Glemham Hall”, “Hawthorne Theatre”, “St. Martin in the Fields London”, “Guildhal Portsmouth”, “City Museum and Arts Gallery Plymouth” şi în festivalurile “William Alwyn Festival, Southwald” şi “Barnes Music Festival London”.

În 2013 Rebeca Omordia a transcris pentru violoncel şi harpă “Seal Lullaby”, lucrare pentru cor şi pian a cunoscutului compozitor Eric Withacre, care a fost înregistrată pentru Deustche Gramophone de către violoncelistul Julian Lloyd Webber împreună cu harpista prinţului de Wales, Catrin Finch.

Rebeca Omordia a sustinut numeroase recitaluri în Marea Britanie organizate de British Music Society şi de John Ireland Trust, organizaţii menite să promoveze creaţia compozitorilor britanici, în special a compozitorului  John Ireland (1876-1862), cel mai important compozitor englez care a scris lucrări pentru pian.

În 2013 a susţinut un recital la Leith Hill Place organizat de R. Vaughan Williams Society în asociaţie cu National Trust.

În 2014 Rebeca Omordia a cântat într-o transmisiune directă la BBC Radio 3 cu ocazia aniversării centenarului compozitorului William Lloyd Webber.

Recomandările redacției