CET1După ce au pus sechestru pe mai multe utilaje și echipamente ale centralei, executorii judecătoreşti au anunţat, ieri, că vin să ridice şi computerele din birouri. Din fericire, ameninţarea executorilor nu a mai fost dusă la îndeplinire, iar conducerea CET-ului are speranţa că până când aceştia intenţionează să se întoarcă, să reuşească să îşi acopere datoriile.
CET Arad mai are de plătit datorii de zeci de milioane de lei pentru cărbunele consumat, dar și la CFR Marfă, pentru transport. SC CET Hidrocarburi SA Arad datorează Complexului Energetic Oltenia 25.705.657 lei din care 16.049.283 lei reprezintă preţul cărbunelui livrat, iar 9.656.374 lei reprezintă penalitățile.
SC CET Hidrocarburi SA Arad nu a mai primit ajutoare de la stat pentru compensarea pierderilor din 2011 ceea ce a dus la acumularea datoriilor.
„Au fost plătiți 8,5 milioane de lei din datoria la cărbune, dar mai există facturi de 7,5 milioane lei, plus nouă milioane de lei penalități. Executorii judecătoreşti ne-au ameninţat că vin astăzi (n.r. ieri) să ne ia calculatoarele, însă din fericire nu au mai ajuns. Sper ca până se răzgândesc să reuşim să ne plătim datoriile. Oricum, echipamentele care concură la furnizarea energiei nu le pot lua. Dacă vin să ne ia computerele, nu am ce să fac“, ne-a declarat Pavel Moisă, directorul CET Arad.
Primăria Municipiului Arad a plătit o parte din datoriile Centralei Electrotermice în locul Guvernului, pentru ca în locuinţele arădenilor să poată să fie furnizată energia termică. În sezonul rece 2014-2015, preţul energiei termice va rămâne acelaşi (290 de lei pentru o gigacalorie) deoarece încă nu este finalizată investiţia în retehnologizarea centralei, banii fiind blocaţi de Guvern.
Primăria Municipiului Arad va plăti, parțial, datoriile pe care CET Hidrocarburi le are către Complexul Energetic Oltenia, o sumă în valoare de 8.459.409 lei urmând să fie alocată din excedentul bugetului local pentru plata creanțelor.
„În ultimii trei ani am făcut 12 solicitări către Guvern, fundamentate fiecare, să ne acorde ajutoarele de stat pentru CET. Ultimul ajutor de stat primit de Arad pentru CET a fost în 2011. De atunci, CET a acumulat datorii de peste 24 de milioane de lei, pentru că Guvernul nu ne-a acordat ajutoare de stat de 69 de milioane de lei. Pentru că Guvernul nu ştie să îşi respecte promisiunile vom aloca de la bugetul local 8,5 milioane de lei pentru achitarea unei părţi a datoriei. Aceşti bani au fost alocaţi, iniţial, pentru moderniza­- rea unităţii militare din Gai. Dar, pentru că Guvernul nu şi-a respectat nici promisiunea de a ne transfera Cetatea nu are rost să facem investiţia aceea şi vom plăti o parte din datoriile CET”, a spus primarul Gheorghe Falcă.
Investiţia în retehnologizarea CET este în valoare de 40 de milioane de euro, iar finanţarea se derulează în cadrul Programului Româno-Elveţian, care în acest moment este blocat de Guvern.

Recomandările redacției