bijuteriiUnele dintre cele mai vestite bijuterii şi obiecte decorative din lume sunt manufacturate la Arad, într-o fabrică în care lucrează aproximativ 100 de oameni. Podoabele sunt confecţionate din faimoasa sticlă de Murano, care ajunge din Italia, în mâinile muncitorilor români, sub formă de baghete.

„Întâi încălzesc sticla, pentru o perlă suflată, care de obicei se foloseşte la coliere. Se topeşte sticla, se pune pe ţeava asta metalică şi se dă forma. Se îmbracă sticla în argint. Pentru a proteja argintul, acoperim cu al doilea strat de sticlă, să nu se ardă, iar apoi se suflă. Mai departe, îmbrăcăm argintul, încălzim din nou toată piesa, cu argintul împreună. Apoi se taie frumos, se prinde cu un suport, se prinde cu foarfeca, şi gata. Acestea sunt globuri. După ce este gata, se bagă în cuptor pentru a-i mări rezistenţa, să nu fie casant, sticla devinind, atfel, mai elastică”, a spus Jurek Iosif, operatorul de producţie.

Meşterii sticlari arădeni care muncesc în fabrica de bijuterii din sticlă de Murano, celebră în toată lumea, au deprins această meserie după aproximativ şase luni de ucenicie. „După ce este realizat mijlocul, luăm foiţa de argint şi acoperim, acesta este un model nou. Apoi, fac o spirală, modelez şi astfel primeşte forma finală. Rămâne să o răcesc şi să o bag la cuptor, ca să nu se spargă”, a mai spus Jurek Iosif.

Odată ce au învăţat cum să-şi facă treaba, operatorii au intrat în producţie şi au pus umărul la dezvoltarea afacerii. Practic, produsele pe care ei le fac, ajung în toată lumea, sub un brand extrem de cunoscut. „Acestea sunt murinele care sunt încorporate în piese, ca piesa sa aibă culoare. Este un exemplu de model, iar în bagheta avem un alt model, mai multe culori, steluţe, cercuri, diferite nuanţe”, a spus Mihaela Ciubotaru, director de producţie.

Proiectul a început în anul 2000, cu o investiţie iniţială de 20.000 de dolari. După numai 3 ani, afacerea a prosperat, iar compania s-a mutat în actuala fabrică din Arad. Acum, producţia a crescut, iar profitul a ajuns la aproximativ 2,5 milioane de euro pe an. „Acestea sunt perlele, care sunt făcute pe tuburi din cupru, fiecare piesă este facută din fir de cupru. Există diferite forme, semiluni, cu aur, cuburi şi sunt de diferite mărimi. Fiecare perlă este introdusă într-un cuptor, pentru ca să iasă tensiunile din piesă, pentru a rezista pe o durată de timp câr mai lungă”, a mai spus Mihaela Ciubotaru.

Materia primă din care sunt confecţionate bijuteriile si produsele decorative este cunoscută şi apreciată în toată lumea. Sticla de Murano ajunge la Arad direct din Insulele cu acelaşi nume.

„E destul de migăloasă, dar important e să îţi placă ceea ce faci. Asamblăm modelele şi creăm bijuterii, în funcţie de cerinţe. Sunt forme din sticlă, care sunt înşirate între modele sau adăugate. Între ele, sunt puse tot felul de accesorii”, a spus Maria Ungureanu, operator asamblare coliere.

Procedeul prin care un exemplu de colier este asamblat nu este unul foarte greoi, mai ales că muncitorii sunt deja obisnuiţi cu etapele. A fost prelucrat din sticlă de Murano şi a fost înnobilat cu foiţe din aur.

Meşterii sticlari ai fabricii din Arad au posibilitatea să îşi exprime talentul zi de zi, mai ales că multe dintre coliere sunt unicate. Piesele obţinute sunt prelucrate cu ajutorul focului şi al dibăciei artiştilor. Totuşi, trebuie spus că arădenii au învăţat meserie de la artizanii veneţieni, care au o experienţă în prelucrarea sticlei de Murano de 14 secole.

Cu exporturi în toată Europa, dar şi în Statele Unite şi Africa, fabrica din Arad reuşeşte să îşi treacă în portofoliu vînzări anuale de cîteva milioane de euro.

Cristian Cotuna

Recomandările redacției