Campania electorală de dinainte de turul doi al alegerilor prezidenţiale este în plin avânt. Cei doi candidaţi, Victor Ponta şi Klaus Iohannis şi-au coagulat grupările ce-i susţin, urmând ca în săptămâna ce începe astăzi să aibă loc dezbaterea sau dezbaterile finale. Dezbateri de care pe care. Ba, chiar Victor Ponta şi-a denunţat public propunerile pentru funcţia de prim ministru cu care doreşte să guverneze. Şi precum se face în partidele de stânga, a venit cu trei propuneri: propunerea A, propunerea B şi propunerea C. Ca să nu mai complic lucrurile, (propunerile B şi C sunt mai mult decor, ca să vadă electorul ce oameni valoroşi are partidul), Ponta l-a desemnat ca viitor prim ministru pe Călin Popescu Tăriceanu. Care va ajunge sigur prim ministru, căci Ponta va câştiga alegerile. De ce?

Ponta va câştiga sigur alegerile pentru că cele zece procente dintre el şi Iohannis sunt foarte greu de anihilat. Mai cu seamă că pe lângă simpatizanţii lui Ponta acum vor vota şi cei ai lui Tăriceanu, Vadim, Dan Diaconescu în Direct, Meleşcanu, UDMR plus ce mai e p-acolo. Dar, neaşteptat, Ponta va primi un ajutor substanţial chiar din partea… ACL. Evident, involuntar, căci refuz să cred că Ponta are spioni în ACL, care spioni să vină cu idei imbecile, îndrumându-l pe Klaus cel Mare spre niciunde.

De exemplu Klaus Iohannis nici până în prezent nu şi-a făcut public prim ministrul pe care-l va desemna în cazul în care va câştiga alegerile; ceea ce sugerează nesiguranţă, improvizaţie. Cei din tabăra lui Iohannis nu sunt pregătiţi pentru o confruntare adevărată între cei doi prezidenţiabili. Nu văd de ce, cel puţin până la această oră (duminică, ora 14,00 n. mea), Iohannis a fost sfătuit să refuze cele patru confruntări propuse de Ponta la cele patru televiziuni de ştiri, invocând tot felul de motive imbecile. Probabil este sfătuit să evite o confruntare directă cu Ponta tocmai pentru că pe Iohannis îl ştiu fără discurs, fără replică şi cam molâu. Tabăra lu Iohannis a mai facut o mare greşeală, din care se vor alimenta voturile spre Ponta: eminenţe cenuşii din ACL susţin că cei care l-au votat pe Iohannis în primul tur sunt cei din elita intelectualităţii româneşti, în timp ce cei care l-au votat pe Ponta sunt tembelii analfabeţi ai României. Jignind golăneşte, în acest fel, milioane de cetăţeni. Nehotărâţii, cei care nu s-au prezentat la primul tur de scrutin, chiar unii de la PNL, oameni de bun simţ, vor vota cu Ponta enervaţi de vorbele zmuciţilor lui Iohannis. Plus că surse credibile din cercurile PDL spun că acesta nu este străin de ieşirile în stradă a celor care cer românilor să voteze anti Ponta. Iar faptul că unii dintre aceştia au agresat reprezentanţii unor televiziuni, ţine evident de gradul de intelectualitate, fără nici un dubiu.

Sincer, chiar mi-ar fi plăcut să am un preşedinte neamţ, echilibrat, la locul lui, care iubeşte lucrul bine făcut, temeinic. Un preşedinte care să nu dea în minge viciind meciul jucătorilor politici, aşa cum a făcut Matrozul. Un preşedinte ardelean, care să rupă şirul de preşedinţi mitici, care socotesc Ardealul doar o sursă inepuizabilă la buget, care pompează bani spre regiuni sărace, dar îngâmfate. Acest preşedinte ar fi putut fi Klaus Iohannis, dacă cei din jurul lui ar fi fost mai puţin smuciţi, mai cerebrali şi mai puţin belicoşi.

Dar, cum am spus mai sus, echipa lui de campanie va obţine efectul invers: se vor înmulţi cei ce-l vor vota pe Victor Ponta, care va fi ales Preşedintele României. Nu întotdeauna curvăsăria politică se poate strecura printre bunăcuviinţă şi înţelepciune!

 

Recomandările redacției