Update 16,30

La doar câteva ore de la demisia lui Titus Corlăţean din funcţia de ministru al Afacerilor Externe, preşedintele Traian Băsescu a fost de acord cu propunerea ca Teodor Meleşcanu să-i ia locul şi a semnat decretul de numire a acestuia în funcţia rămasă vacantă. Conform unor surse de presă, peste circa o oră, la 17,30, Teodor Meleşcanu urmează să depună jurământul la învestirea sa în funcţie.

Titus Corlăţean a anunţat azi că şi-a depus mandatul de ministru al Afacerilor Externe al României, adică a demisionat din funcţie. „L-am informat pe premierul României că am decis să-mi depun mandatul de ministru al Afacerilor Externe”.
corlatean

Titus Corlăţean, deja fostul ministru de Externe

Titus Corlăţean şi-a explicat demisia prin refuzul de-a încălca legea în privinţa chestiunii atât de discutate şi de disputate în ultima săptămână a secţiilor de votare din străinătate. „Nu pot accepta să încalc legea şi legalitatea. Nu pot accepta ca instituţia să fie forţată să încalce legea pe considerente de interese politice electorale ale lui Băsescu şi Iohannis, şi nu pot accepta să ofer motive de contestare a rezultatelor alegerilor prezidenţiale de la turul doi pe considerente de nelegalitate a înfiinţării de noi secţii de votare în străinătate. Pentru că doresc să respect legea, am decis să-mi depun mandatul de ministru al Afacerilor Externe al României”, a spus Corlăţean.
Premierul Victor Ponta a confirmat că Titus Corlăţean şi-a prezentat demisia şi că demisia a fost acceptată. Totodată, premierul a anunţat că a transmis preşedintelui Traian Băsescu propunerea ca Teodor Meleşcanu să fie numit în funcţia rămasă vacantă după demisia lui Titus Corlăţean.

melescanu

Teodor Meleşcanu, fost ministru de Externe şi, probabil, viitor şef al diplomaţiei române

„Ministrul de Externe şi-a depus demisia pentru a nu afecta funcţionarea legală a Ministerului Afacerilor Externe. Am discutat cu Corlăţean şi am acceptat demisia. Am trimis către preşedintele Traian Băsescu propunerea ca Teodor Meleşcanu să fie numit ministru de Externe şi să organizeze desfăşurarea votului în diaspora”, a spus Victor Ponta.

Recomandările redacției