PROFESORI - GREVA DE AVERTISMENTMinisterul Educaţiei Naţionale este beneficiarul unui proiect a cărui valoare totală este de 50.000.000 euro la nivel naţional. În judeţul Arad vor beneficia de această subvenţie 5.178 persoane, din care 4.720 personal didactic, respectiv 458 personal didactic auxiliar. Valoarea totală a subvenţiilor la nivel de judeţ este de  3.624.600 lei. Fiecare din cei 5.178 de persoane va beneficia de 700 de lei, o bună parte din sumă intrând deja în conturile oamenilor.
Tocmai din acest motiv Ministerul Educaţiei este acuzat de către presa centrală că pregăteşte cea mai mare mită electorală din istoria României. Oficial, banii sunt destinaţi dezvoltării profesionale a dascălilor, însă în realitate profesorii vor putea face ce vor cu aceşti bani. Oficiali din sistem susţin că se fac presiuni uriaşe ca dascălii să primească cei 150 de euro destinaţi unei aşa-zise pregătiri profesionale, până la finalul săptămânii. Cu alte cuvinte, banii trebuie să ajungă la oameni înainte de turul doi al alegerilor, pentru a ţine cont „cu cine votează“. Mai mult, sindicatele din învăţământ confirmă că dascălii pot face ce vor cu banii, pentru că nimeni nu le va cere socoteală.
Ideea de mită electorală este însă categoric înlăturată de către conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad. „Proiectele POSDRU se fac în anumite condiţii şi în anumiţi termeni, care nu depind de cei care le-au depus. Proiectul a fost depus de către Ministerul Educaţiei mai demult şi nu are absolut nici o legătură cu politica. Este şansa ministerului că a reuşit să obţină acest proiect. Acest proiect este de fapt o continuare a celui în care profesorii primeau bani pentru cărţi, în valoare de 100 de euro. Acel proiect s-a încheiat, iar acum este continuat de acesta, în care fiecare cadru didactic sau nedidactic beneficiază de suma de 150 de euro pentru dezvoltare profesională“, ne-a declarat Claudius Mladin, inspectorul şcolar general al judeţului Arad.
Obiectivul general al proiectului constă în sprijinirea dezvoltării profesionale pentru personalul didactic, în vederea îmbunătăţirii calităţii procesului educaţional.
Pentru realizarea obiectivelor proiectului, la demararea acestuia, fiecărei persoane din grupul ţintă, din categoria personalului di­dactic menţionat i se va acorda o singură dată, o subvenţie pentru dezvoltare profesională, sub formă de sumă forfetară în cuantum de 700 lei.
Organizarea şi desfăşurarea activităţilor din proiect, care vizează dezvoltarea profesională a personalului didactic din învăţământul preuniversitar de stat şi universitar de stat se va realiza etapizat.

Recomandările redacției