vaccinare

Vaccinarea este gratuită

Campania de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii împotriva gripei de sezon va începe la Arad în această săptămână. Cel puţin aşa susţin reprezentanţii ministerului. Campania vizează reducerea la maximum a îmbolnăvirilor prin gripa de sezon.

Ministerul Sănătăţii a finalizat procedura de recepţie a dozelor de vaccin gripal care vor fi utilizate pentru imunizarea cu prioritate a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire.

Dozele de vaccin gripal sunt pentru vaccinarea persoanelor cu vârsta peste 65 de ani, cele cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide conform recomandărilor OMS.

Ca în fiecare an, campania de vaccinare se va derula în cadrul cabinetelor medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi.

Medicii arădeni reamintesc că pastrarea regulilor de igienă personală, în special spălatul pe mâini cu apă şi săpun, reprezintă una din metodele cele mai eficiente de prevenire a îmbolnăvirilor şi atrag atenţia cadrelor didactice şi parinţilor să îndrume elevii în acest sens.

„Grupele considerate la risc şi pentru care Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă vaccinarea antigripală sunt persoanele cu vârsta cuprinsă între 6 luni-64 ani cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astm , infecţie HIV; gravidele; medicii, cadrele sanitare şi personal auxiliar din spitale, ambulatorii, inclusiv salariaţii din instituţiile de ocrotire a copiilor şi bătrânilor, din unităţile de bolnavi cronici, care vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii; adulţii şi copiii rezidenţi în instituţiile de ocrotire socială, precum şi persoane care acordă asistenţă medicală, socială şi îngijiri la domiciliu persoanelor cu risc înalt, precum şi toate persoanele peste 65 ani“, ne-a declarat dr. Laura Nicolescu, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Arad.

Anul trecut vaccinarea împotriva gripei de sezon a întârziat atât de mult încât a început aproape de terminarea sezonului rece.

Recomandările redacției