strangeri%20maini[1]Orașele Arad și Gyula aniver­sează, vineri, în oraşul Gyula (Ungaria) 20 de ani de cooperare, care a fost iniţiată sub motto-ul „Strângeri de mâini” şi este considerată un pionierat al relațiilor transfrontaliere între comunități din România și Ungaria.
La baza acestei colaborări a stat scrisoarea unui elev din oraşul Gyula, Imre Susanszki, care şi-a dorit ca oamenii care locuiesc de o parte şi de alta a graniţelor să se cunoască mai bine.
„În anul 1992 am lansat pro­punerea de a organiza o întâlnire de reconciliere maghiaro-română. Am pornit de la o ipoteză pe care o susţin şi acum, că noi, ungurii şi românii, de fapt, suntem la fel. Ne bucurăm la fel, ne întristăm la fel. Ne rugăm la acelaşi Dumnezeu. Problemele şi bucuriile noastre sunt identice. Cu toţii suntem oameni. De aceea nu este permis să îngăduim, ca graniţe spirituale artificiale să ne despartă. (…) Nu­mai prin contribuţia tot mai efi­- cace, tot mai puternică a cetăţenilor este posibilă întărirea prieteniei celor două popoare. (…) Dorinţa mea este ca mâinile în­tinse să se găsească întotdea­una”, a scris, elevul Susanszki, în urmă cu 22 de ani.
Prima acţiune, cu denumirea generică „Strângeri de mâini”, a avut loc în 22-26 iunie 1994, la Gyula şi la Arad, sub înaltul patronaj al doamnei Catherine Lalumiére, secretar general al Consiliului Europei.
Oraşele Arad şi Gyula sunt înfrăţite de 20 ani şi tot de atunci, se organizează, anual, manifestările “Strângeri de mâini”, ocazie cu care locuitorii celor două oraşe au participat la schimburi de idei în diferite domenii.
Pe lângă proiectele PHARE – CBC şi HURO 2007-2013, care au făcut posibilă dezvoltarea regională, cadrul oferit de proiectele mici a constituit pentru localităţile de frontieră un mod de colaborare deosebit.
În anul 2004, a văzut lumina tiparului cartea “Ponton” – antologie bilingvă româno-maghiară, o experienţă editorială unică în zona transfrontalieră. Scriitori din Arad, atât de expresie română, cât şi maghiară şi scriitori din Gyula, la fel de ambele expresii, au avut iniţiativa publicării unei antologii literare româno-maghiare/maghiaro-române.
În anul 2005, la împlinirea a zece ani de colaborare între localităţile de frontieră ale judeţelor Arad şi Békés, a fost lansat volumul bilingv “De-a lungul frontierei”, o dovadă a faptului că relaţiile de colaborare româno-maghiare, mai ales ale judeţelor Arad şi Békés sunt consolidate pe baze reale, şi constituie un pas important pentru dezvoltarea regională şi ini­ţierea de proiecte comune.

Recomandările redacției