boghi4

Claudia Boghicevici susţine că se bucură foarte ca urmare a rezultatului obţinut de PLDM

Potrivit ultimelor rezultate, anunţate după procesarea a 89,24% din procesele verbale, PSRM se menţine pe primul loc cu 21,34%, dar pierde un mandat, care revine PLDM, clasat pe locul al doilea cu 19,46% din voturi. Comisia Electorală Centrală a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că 11 % dintre circumscripţii nu au introdus încă datele în sistem, în pofida faptului că un comunicat de presă anterior anunţa că rezultatele finale vor fi disponibile în timp util. Comisia Electorală a precizat însă că alegerile s-au desfăşurat fără încălcarea legislaţiei, singurele dificultăţi fiind în cazul Registrului Electronic.

Rata finală de participare a fost de 55,86%, suficientă pentru validarea alegerilor. Potrivit ultimelor rezultate, anunţate după procesarea a 89,24% din procesele verbale, PSRM se menţine pe primul loc cu 21,34%, dar pierde un mandat, potrivit „Ziarului de Gardă”, care revine PLDM, clasat pe locul al doilea cu 19,46% din voturi. PCRM obţine 17,95% din voturi, PDM – 15,78%, iar PL – 9,36%. În ceea ce priveşte numărul de mandate, PSRM obţine 25, PLDM – 24, PCRM – 21 de mandat, PDM – 19 şi PL – 12 mandate. Potrivit numărătorii paralele a asociaţiei Promo-Lex, PSRM şi PLDM s-ar afla la egalitate, cu aproximativ 20 la sută din voturi. Astfel, PSRM ar fi obţinut 20,3 la sută, PLDM – 20,1 la sută, PCRM – 17,9 la sută, PDM – 16,2 la sută, iar PL – 9,5 la sută.  Conform acestei numărători, PSRM şi PLDM ar obţine fiecare câte 24 de mandate, PCRM – 21, PDM – 19, iar PL – 13 mandate. Prin urmare, partidele proeuropene ar avea în total 56 de mandate, iar cele proruse 45. Marja de eroare este de maxim 1 la sută pentru fiecare candidat. Procesele verbale electronice urmează să fie confruntate apoi cu cele pe hârtie. Prezenţa la vot a fost de 55,86%, potrivit Comisiei Electorale Centrale, la urne prezentându-se 1.565.591 de alegători.

Care au fost reacțiile mediului politic din Arad? Deputatul PNL Claudia Boghicevici a fost una dintre ferventele susținătoare a opțiunii europene a Republicii Moldova. În urmă cu doar câteva zile spunea:  „Îi îndemn pe toți acești tineri să urmeze exemplul tinerilor români și să își aleagă singuri viitorul european al Republicii Moldova. Experiența României din 16 noiembrie ne arată că stă în puterea lor să influențeze acest viitor european”. Acum când rezultatele finale nu sunt încă oficiale, dar se preconizează o majoritate proeuropeană, Boghicevici a punctat: „Se pare că vor fi 56 de mandate pentru deputații cu orientare proeuropeană, deci o majoritate fragilă. Mă bucură foarte mult rezultatul PLDM și sper din tot sufletul ca să formeze coaliția de guvernare, iar rezultatele finale să confirme opțiunea europeană pe care o dorim pentru frații noștri moldoveni”, a conchis deputatul PNL, Claudia Boghicevici.

În ce privește votul din România al cetățenilor moldoveni, situația s-a prezentat astfel: PSRM, aflat pe primul loc în alegerile din Moldova, nu a primit niciun vot, în schimb PLDM şi PL au obţinut împreună peste 70 % din voturi. Cetăţenii moldoveni care au votat în România au optat în principal pentru PLDM, care a obţinut 40 % şi Partidul Liberal – 33%. Partidul Democrat din Republica Moldova a obţinut 5 %, sub pragul de 6 % necesar intrării în Parlament.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției