monument Bata1 monument Bata2În acest an, de Ziua Naţională a României, la Bata nu s-a inițiat nici o manifestare cultural-foclorică cu componentă publică, sfârșitul de săptămână prelungit fiind petrecut mai mult în familie. Totuși, administrația locală – la inițiativa primarului Ion Micurescu a realizat o festivitate de omagiere a eroilor căzuți pentru dezideratul Unirii precum și pentru apărarea Patriei și a pământului strămoșesc, în special în ultimele două deflagrații mondiale.
Astfel, la Troița-Monument din curtea Bisericii Ortodoxe Bata, închinată eroilor bătani din cele două războaie mondiale, luni de la ora 10 s-a derulat un ceremonial de comemorare. Acesta a debutat cu un Te Deum, ținut de preotul Vasile Matei, urmând câteva alocuțiuni tematice de suflet: a primarului Ion Micurescu, a directorului Școlii Generale „Patrichie Popescu“ din Bata, Teodor Jurma, a învățătorului Cezar Mateiaș.
A urmat ceremonialul depunerii de coroane de flori, acestea venind din partea Instituției Primăriei Comunei Bata, a Consiliului Local, a Școlii Generale „Patrichie Popescu“ din Bata, a reperezentanților firmelor cu sediul în Bata: DIABAS Bata, Carmeusse, Ocolul Silvic privat „Mocioni-Stârcea“ (cu unitățile incluse: Pensiunea „Casa Bata“ și mica fabrică de prelucrare a materialului lemnos). La solemna festivitate au fost prezenți și numeroși localnici.
„O mare bucurie a fost pre­zența la solemna ceremonie a doi localnici de peste 80 de ani: Gheorghe Zărie și Ion Bugaru care deși se deplasează greu, cu ajutorul bastoanelor au simțit nevoia de a fi prezenți la omagierea celor care au dat jertfa supremă în apărarea Patriei lor“, a menționat primarul Ion Micurescu.
Drapelele, tot mai numeroase
Ca în fiecare an, administrația comunei Bata s-a pregătit să întâmpine cum se cuvine această mare sărbătoare, cu gândul și la cele religioase ce vor urma. Este deja un bun obicei acela de a împodobi zonele centrale cu ghirlande luminoase. Un alt aspect a fost însă și mai îmbucurător: fără nici un îndemn venit din afară, un număr foarte mare de localnici au arborat Tricolorul. Un moment cu totul deosebit care n-a scăpat atenției edilului bătan.
„După cum am mai spus și cu alte ocazii, eu sunt fiu al acestor locuri unde acum sunt primar. În tot ceea ce am inițiat am dorit ridicarea – din toate punctele de vedere – a locurilor unde trăiesc eu și familia mea și au trăit și strămoșii mei. Au fost vremuri grele și am simțit uneori, cu tot efortul depus că lumea parcă   și-a pierdut… vlaga. Împuținarea apariției steagurilor tricolore pe frontispiciile caselor, la zi de sărbătoare, a fost unul din semnele ce m-au durut și m-au făcut să fac tot mai mult pentru comuna mea. Anul acesta însă pot să afirm cu bucurie că steagurile tricolore au reapărut pe la case; și într-un număr mare. Din experiența mea și a altora mai bătrâni, acesta este un semn bun“, ne spunea cu tâlc primarul Ion Micurescu.     (F.B.)

Recomandările redacției