Piatra de temelie

Piatra de temelie

La data de 24 noiembrie 1991, în parcul din fața Palatului C.F.R., din piața Podgoria a fost așezată piatra de temelie a Catedralei Ortodoxe Române ,, Sfânta Tremie” din Arad.

Cu voia Domnului a fost înălțată prima catedrală după Revoluția din 1989, de care ducea lipsă întreaga comunitate ortodoxă a vestului de țară. Cei prezenți au semnat și trait un moment istoric din viată secular a Aradului, fiind martori și părtași la un moment solemn, nu numai din viața bisericii ci și a întregii comunități ortodoxe românești de pe aceste meleaguri. Participarea la un eveniment de o asemenea importanță a fost privilegiul unic al generației noastre, sfințirea locului și punerea pietrei de temelie pentru Catedrala Ortodoxăp Română.

Participarea la slujba de sfințirea locului ales spre înălțarea locașului de rugăciune a fost trăirea împlinirii, ideii și dorinței mult visatei catedrale în inima orașului.

Procesiunea cu prapori și alese cântări bisericești sosește în parcul din fața impunătorului Palat C.F.R. în frunte cu IPS Timotei episcopul Aradului, PS Emilian, Episcop Vicar, Pefectul Aradului, dl. Avram Crăciun, al primarului Mircea Henț, oficialități de la prefectură, armată, poliție și alți invitați.

Era ora 13:00, clopotele tuturor bisericilor ortodoxe din Arad începeau să vestească marele eveniment prin bătaia muzicală și solemnă, soborul de preoți înconjoară Crucea de piatră în locul unde avea să fie înălțată Catedrala, crucea care apoi se va așeza în zidul locașului de cult.

Lucrarea de mare amploare pentru a cărei făurire s-a depus efort, fiind greu și datorită vremurilor de mari transformări pe toate planurile din societatea românească. A fost necesară unirea în cuget și simțire, precum înaintații nostrii, în iubire și dreptate, față de oameni, de românii de pretutindeni. În această unitate umăr lângă umăr, s-a reușit să vedem și să trăim această clipă pe care si-au dorit să o trăiască creștinii ortodocși ai Aradului.

Îceputul acestei lucrări s-a făcut cu ajutorul conducerii Bisericii Ortodoxe Române, a obștii de preoți și a unor credincioși entuziaști constituiți într-un comitet de sprijin care cu devotement și credință au slujit idea înălțării locașului de rugăciune ortodox.

Emilian Ciorogariu

Recomandările redacției