Cinema

Intrarea va fi liberă la toate filmele proiectate la Cinematograful Arta

Prima ediţie a Festivalului de film documentar de la Arad, “FArad” va avea loc în perioada 20-21 decembrie, la cinematograful “Arta” din municipiu şi va aduce în prim plan filme documentare, hibride şi experimentale.

Tema acestei prime ediţii a festivalului este  Revoluţia – o temă pe care filmele de anul acesta o explorează local şi internaţional, la nivel personal şi ca mişcare de masă, în perspectiva istorică şi în prezentul imediat.

Selecţia de filme propusă pentru cele două zile de festival cuprinde filmul “Stremţ ’89”, care a fost nominalizat la Gopo şi la Silver Eye Awards şi a câştigat premiul publicului la Wiesbaden goEast.

De asemenea, în cadrul festivalului vor fi prezentate filmele “Timişoara: Decembrie 1989”, “Maidan”, care a avut premiera anul acesta la Cannes, “Bucureşti, unde eşti?”, “Tzvetanka”, “Al doilea joc”, “Concerning violence” (Despre violenţă) şi “Videogramele unei revoluţii”.

Proiecţia scurt-metrajului “Stremţ ’89” şi a documentarului “Bucureşti, unde eşti?” va avea loc în prezenţa regizorilor Anda Puşcaş şi Dragoş Dulea, respectiv Vlad Petri, care vor intra în dialog cu publicul prezent.

De asemenea, în cadrul festivalului, un eveniment special îl va constitui proiecţia unei selecții de 11 filme din arhiva grupului arădean kinema ikon, cel mai vechi colectiv de film experimental din România.

Intrarea la toate filmele va fi liberă.

Mona Nicoară, director artistic al FARAD a evidenţiat tradiţia oraşului Arad în ceea ce priveşte filmul experimental.

“Aradul are de fapt o tradiţie de film inegalabilă: cel mai vechi colectiv de filme experimentale din ţară, kinema ikon, s-a născut şi a rezistat aici încă din anii ’70. La aceasta se adaugă şi un uriaş potenţial cultural de viitor, nu doar în film, dar şi în artele vizuale. E foarte ofertant sa iniţiezi şi să creşti un festival în aceste condiţii. Pentru mine personal, este şi onorant. Am legături profunde cu oraşul Arad, fiind născută la Ineu. Astfel, este o şansă de suflet să contribui în acest fel”, a spus Mona Nicoară.

Mona Nicoară este regizor şi producător de film documentar, iar filmul ei din 2011, “Şcoala noastră”, a fost prezentat în peste 50 de festivaluri din lume (printre care Tribeca, One World, Salonic şi TIFF) şi a câştigat numeroase premii.

 

Se redeschide cinematograful Arta

 

Cu prilejul FARAD, Primăria municipiului Arad va redeschide Cinematograful Arta, construit în 1924.

Cu o capacitate totală de 280 locuri, acesta este printre primele cinematografe de artă din România care au fost renovate în totalitate.

Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad a menţionat că “Aradul doreşte să fie un pionier al educării publicului prin imagine”.

“Aradul începe să lanseze, odată cu apariţia noului Centru Municipal Cultural al Primăriei şi cu ambiţia de a candida la competiţia Capitalelor Culturale Europene, manifestări artistice care construiesc o punte între Aradul local şi cel european. Nu este o întâmplare faptul că ne propunem să dedicăm cinematografiei un loc aparte. Vom lansa în următorii ani şi alte evenimente, aşa cum este FARAD şi, mai ales, vom sprijini relansarea sălilor de cinema de artă din oraş”, a susţinut Gheorghe Falcă.

FARAD este un eveniment conceput de Romanian Film Initiative (organizatorii festivalului de film românesc Making Waves din New York) şi beneficiază de suportul logistic al Asociaţiei Arad Capitală Europeană a Culturii 2021.

FARAD este organizat sub patronajul Primăriei Municipiului Arad, prin Centrul Municipal de Cultură şi produs de Romanian Film Initiative/ FilmETC.

Recomandările redacției