cetateIeri, la ora 16,00, Asociația „Cetatea pentru arădeni” a organizat o manifestare publică prin care se speră ca autoritățile să înceapă demersurile pentru a trece Cetatea Aradului din administrarea Ministerului Apărării Naționale în admi­nistrarea Consiliului Local Arad.
În cadrul acestei manifestații publice s-a organizat un lanț viu uman între Podul Timișorii și Podul Decebal, aprinzându-se 231 de lampioane, număr simbolic repre­zentând 231 de ani de la înche­ierea construirii cetății și darea ei în folosință în anul 1783. Organizatorii cred ca trecerea Cetății în circuitul civil ar aduce mult câștig Aradului, atât turistic cât și cultural, dorința lor fiind ca Cetatea să ră­mână a cetățenilor Aradului.
Administrația locală este de acord cu preluarea Cetății în administrare, dar spun că nu vor să se implice pentru a nu fi interpretată ca o acțiune politică. „Cazul cetății din Arad este un caz unic în zonă, fiind singura cetate care n-a fost reintegrată în circuitul civil”, a spus Livius Ioja, unul dintre organizatori.
Prezența în cadrul manifestării a fost destul de ridicată, organizatorii fiind mulțumiți de aderența publicului, în special de cea a  tine­rilor. La rândul lor, participanții la eveniment au fost foarte încântați de eveniment, fiind solidari cu organizatorii. „Am o părere bună despre eveniment, susțin turismul din Arad și, pe lângă asta, e și distractiv. Nu imi pare rău ca am venit”, a spus Diana. ,,Sperăm că cetatea va fi dată arădenilor și reparată”, a spus la rândul lui Maximilian. ,,E un eveniment frumos, la care am vrea să participe mai multă lume, în special adulți” a declarat Dana.
Conform M.Ap.N „ Unitatea militară care funcţionează în Cetatea Aradului se va muta din cazarma 1187 Cetate în cazarma Gai după ce Primăria Municipiului Arad va respecta prevederile Hotărârii de Guvern nr. 1100/2010, care repre­zintă cadrul legal în vigoare. HG nr. 1100/2010 prevede transmiterea imobilului pentru valorificarea potenţialului istoric şi cultural cu condiţia realizării, de către autorităţile locale, a lucrărilor de reabilitare a cazărmii Gai, în scopul mutării unităţii militare din Cetate, şi transmiterii în domeniul public al statului şi în administrarea M.Ap.N. a celor 250 de unităţi locative, împreună cu terenul aferent acestora, care urmau să fie realizate prin programe derulate de Agenţia Naţio­nală de Locuinţe“
Evenimentul a fost suprave­gheat de poliţişti şi jandarmi şi s-a încheiat după orele 17,00, într-o manieră civilizată, aşa cum s-a desfășurat și întreaga manifestare.
Emilian Ciorogariu

Recomandările redacției