Coraș (primul din dreapta sus) înainte de România – Anglia din anul 1985

Coraș (primul din dreapta sus) înainte de România – Anglia din anul 1985

„Coraș simte un loc sub soare lângă Cămătaru”, concluziona Ioan Chirilă în cartea „Pe marile bulevarde ale fotbalului”, dedicată superbei calificări a României la Euro 84, cel din Franța.
La trei decenii de la acea primă performanță majoră a anilor 80 (a doua a venit în 1989, calificarea la Mondialul Italian), Federația Română de Fotbal îi cheamă la Casa Fotbalului pe componenții acelei generații pe care Mircea Lucescu a condus-o spre Franța.. Autorul unicului gol tricolor de la turneul final, arădeanul Marcel Coraș, are invitația lui.
„Aș vrea să mulțumesc pentru invitație tuturor celor care s-au gândit la omagierea celor care au contribuit la calificare. E un moment deosebit, un moment de sărbătoare pentru fotbalul românesc. Dacă voi merge, m-aș bucura mult să mă văd cu foștii mei colegi. Când îți cântă Imnul și reprezinți România în echipa națională ai cea mai mare satisfacție ca fotbalist, restul chiar nu contează. Sunt momentele alea înainte de meci, eu le-am trăit și chiar sunt bucuros că am avut bucuria să fac parte din acea generație de excepție, cu tot ce a însemnat – jucători, antrenori, conducători”, e mesajul lui Marcel Coraș, care a dezvăluit că întâlnirea are loc la inițiativa generalului Nicolae Stan, care, din postura de șef în Consiliul Național de Educație Fizică și Sport, a fost alături de echipa României în 1984.
Chiar au trecut treizeci de ani? „Dacă mă uit la circumferința mea de acum, au trecut!”, râde internaționalul lansat de UTA, amintindu-și de reușita sa de la Euro (RFG – România 2-1, goluri Völler respectiv Coraș).„Golul meu a făcut anii, are și masterat și rezidențiat! Rămâne un mare regret că n-am reușit să  joc și la un Campionat Mondial, dacă băteam Irlanda de Nord în 1986 eram calificați în Mexic, dar cum am spus, prezența în echipa națională nu poate fi decât o mare bucurie. Urez tuturor microbiștilor arădeni, cluburilor, sponsorilor, tuturor sărbători fericite!”, încheie Marcel Coraș.
Silviu Lung, Dumitru Moraru, Vasile Iordache – Mircea Rednic, Costică Ştefănescu, Nicolae Ungureanu, Aurică Ţicleanu, Gino Iorgulescu, Marcel Coraş, Michael Klein, Rodion Cămătaru, Ladislau Boloni, Gheorghe Hagi, Ioan Andone, Mircea Irimescu, Marin Dragnea, Nicolae Negrilă, Ion Zare, Ionel Augustin, Romulus Gabor a fost lotul deplasat de Mircea Lucescu la Euro 84. La calificare a mai contribuit un fotbalist arădean, Ioan Bogdan, folosit în primul meci al preliminariilor, 3-1 cu Cipru la Hunedoara.

Recomandările redacției