rata

Aradul înregistrează cea mai scăzută rată a şomajului din acest an

Mai puţin şi Aradul va avea oficial, în statistici, sub 6.000 de şomeri. O situaţie departe de adevăr, ţinând cont de miile de arădeni fără loc de muncă, care nu fost deocamdată luaţi în evidenţe. Datele oficiale cu arădenii fără job-uri, beneficiari de indemnizaţie de şomaj sau neindemnizaţi se referă doar la persoanele care au apelat la serviciile AJOFM.

 

Făcând referire doar la situaţia oficială a şomajului, în prezent, AJOFM are în evidenţă un număr de 6.004 de persoane fără loc de muncă. Numărul şomerilor înregistraţi a scăzut cu câteva sute faţă de luna anterioară, datorită unui val de angajări. În octombrie, Aradul a fost între judeţele fruntaşe la nivel de ţară, ca oportunităţi de angajare.

Din cei 6.004 şomeri, 2.315 primesc în condiţiile legii indemnizaţie de şomaj, în timp ce, ceilalţi nu au parte oficial de nicio sursă de venit. Rata şomajului a scăzut astfel la 2,76 la sută, iar Aradul este unul dintre judeţele cu cea mai scăzută rată a şomajului.

 

Dintre şomerii din evidenţa AJOFM,  284 sunt absolvenţi indemnizaţi, cei mai mulţi având studii liceale şi postliceale.

 

Potrivit reprezentanţilor AJOFM, în luna noiembrie au intrat în şomaj un număr de 628 de arădeni. Tot luna trecută, au ieşit din şomaj 1.292 de persoane, din care, 837 prin angajare. În cazul altora a fost vorba de suspendarea indemnizaţiei de şomaj.

 

De anul viitor însă, situaţia numărului redus de la nivelul judeţului nostru se va schimba total. Mii de şomeri noi vor intra în calculul agenţiei, care are în derulare de o lungă perioadă, un proiect prin care va fi stabilită o situaţie a numărului arădenilor fără serviciu, mai aproape de realitate.

 

În plus, specialiştii mai spun că, deşi Aradul are oferte de muncă, mare parte din forţa de muncă disponibilă are şanse mici de angajare, întrucât este necalificată şi dezinteresată. Mai precis, mulţi dintre şomeri nu au studii sau acestea sunt medii, nu s-au calificat în nicio meserie şi mai sunt şi delăsători.

Numărul şomerilor arădeni ar putea creşte cu miile anul viitor, ţinând cont de rezultatele parţiale din proiect.

Recomandările redacției