avarie

Nu o dată, ci de două ori a fost inundată o stradă din cartierul Gai, pe fondul unei avarii la conducta de apă. Problema nu a fost vechimea conductei, aşa cum s-a crezut la început, ci muncitorii care lucrau la conducta de gaz. Conducerea Companiei de Apă face precizări în legătură cu această situaţie.

Cum numai la noi se poate întâmpla, lucrătorii nu au spart doar o dată magistrala de apă, ci de două ori.

Miercuri, locuitorii de pe strada Meşteru Manole, din Gai şi-au văzut curţile inundate, după ce, o conductă magistrală de alimentare cu apă potabilă a cedat.

„În data de 10 decembrie 2014, Compania de Apă Arad a fost sesizată de către  locuitorii străzii Meşterul Manole din cartierul Gai, cu privire la o inundaţie petrecută pe strada respectivă. Echipele deplasate la faţa locului au constatat o avarie a conductei magistrale de apă cu diametru  de 500 mm, cauzată de o firmă care executa lucrări de introducere a conductei de gaz, prin foraj orizontal. În urma cercetărilor a rezultat că muncitorii acestei firme au lovit conducta în discuţie producând ruperea ei“, au anunţat reprezentanţii companiei într-un comunicat.

Angajaţii operatorului au remediat situaţia, dar nu pentru mult timp. Neatenţia muncitorilor care făceau săpături a făcut ca o nouă avarie să se producă, la scurt timp după prima. De această dată, mai multe locuinţe au rămas fără apă.

„Echipa deplasată la faţa locului a procedat la localizarea avariei pe tronsonul cel mai mic, înregistrându-se astfel o presiune redusă a apei. Furnizarea apei a fost reluată şi presiunea readusă la parametri normali.

După retragerea echipei de intervenţie a Companiei de Apă, executantul lucrării de gaz a continuat săpăturile, cauzând o a doua avariere, de data aceasta la conducta de serviciu din care sunt alimentaţi consumatorii CAA. Câteva gospodării au fost afectate, rămânând fără apă potabilă“, au spus cei de la Compania de Apă Arad.

 

Conducte înlocuite

Operatorul a mobilizat întreg efectivul de intervenţie al secţiei şi în prezent se lucrează la reluarea furnizării apei pe reţeaua de serviciu, urmând să se facă demersurile pentru repararea arterei.

Compania va înlocui conducta, cu una nouă chiar dacă, avariile nu s-au produs din cauza vechimii acesteia.

„Dorim, de asemenea, să subliniem faptul că, deşi conducta DN500 este un veche, avaria nu a fost cauzată de vechimea acesteia ci prin executarea unor foraje de către o altă firmă. Pe acest sector, aceeaşi conductă DN500 a mai fost avariată şi reparată ulterior prin Proiectul Primăriei Arad de modernizare finanţat de Banca Mondială. Compania de Apă a procedat la întocmirea unui proiect de înlocuire a anumitor artere pe mai multe străzi din Municipiu, incluzând străzile Poetului, Corbului, Meşterul Manole şi Calea Aurel Vlaicu. În momentul în care vor fi primite avizele de săpătură, această conductă va fi înlocuită cu una nouă din fontă cu o durată de viaţă superioară“, a mai anunţat Compania de Apă.

 

Amenzi pentru vinovaţi

Pentru firma care se face vinovată de avarie, situaţia va avea urmări.

„Este convocat reprezentantul Consiliului Judeţean Arad care urmează să întocmească un Proces Verbal de contravenţie, fiind solicitate actele pe care executantul lucrării de gaz le deţine pentru aceasta. S.C. Compania de Apă Arad S.A. va stabili o amendă complementară urmând să întocmească Devizul de Reparaţie.  S.C. Compania de Apă Arad S.A. cere scuze cetăţenilor asigurându-i că va întreprinde toate demersurile pentru reintrarea lucrurilor în normalitate“, au mai spus reprezentanţii operatorului.

Recomandările redacției